В Житомирі стартував соціальний проект «Підліток і закон»

Житомирський приймальник-розподільник для дітей розпочав перший етап реалізації соціального проекту, спрямованого на допомогу підліткам, схильним до правопорушень.

Школярів, які уже мають певний негативний суспільний досвід, запросили до спеціалізованої установи для зустрічі з правоохоронцями та фахівцями соціальних служб.

Про це інформує прес-служба СЗГ УМВС України
в Житомирській області.

Першими учасниками проекту стали учні Житомирської загальноосвітньої вечірньої школи №1, які з цікавістю та деякою пересторогою переступили поріг приймальника-розподільника.

Діти заглядали до їдальні, спортивного залу, кімнат для занять та спалень, в яких мають проживати ті, кого після вчинення злочинів за рішенням суду направляють сюди.

І хоча приміщення світлі та охайні, всюди живі квіти, книжки і навіть іграшки, з вуст відвідувачів пролунало: “Не хотілося б тут опинитися”.

– Звичайно, як би затишно у нас не було, це – не рідна домівка і не звичайна школа, – розповідає начальник приймальника Галина Шилова, – діти тут повинні дотримуватися суворого режиму, вони постійно перебувають під наглядом вихователів та інспекторів.

Нині на базі спецустанови відділом кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області за сприяння інших зацікавлених органів влади та громадських організацій започатковано соціальний проект «Підліток і закон», що має на меті запобігти скоєнню правопорушень дітьми, які на певних етапах розвитку з об’єктивних чи суб’єктивних причин виявили схильність до таких вчинків.

Складовими цих заходів є екскурсії до приймальника-розподільника для дітей, а також безпосереднє спілкування з спеціалістами міського центру соціальних служб та служби у справах дітей, лікарем-наркологом, членами громадських організацій.

Відтак, завершивши знайомство з самою установою, школярі розташувались у кімнаті для занять.

Тут у них з’явилась нагода задати самі «незручні» питання та отримати на них відповіді фахівців. Змістовні, яскраво оформлені буклети щодо запобігання правопорушенням, наркоманії, СНІДу, іншим негативним суспільним явищам доповнювали розповіді дорослих.

Також юні відвідувачі переглянули документальний фільм, в якому їх однолітки розповідали власні життєві історії, які призвели до негативних наслідків.

– Чесно кажучи, я не очікувала, що мені буде цікаво, – ділиться враженнями 14-річна Мирослава, – звичайно, я й раніше чула про відповідальність за вчинення різних правопорушень, про шкоду наркотиків, ВІЛ-інфекцію та інше.

Але сьогоднішнє спілкування справило на мене враження, стає більш зрозумілим, що один необачний вчинок може перевернути все життя. Така екскурсія запам’ятається мені надовго.

Cповнені вражень та інформацією для роздумів, діти залишили заклад.

А проект продовжуватиметься і уже наступного тижня з новими учасниками, адже, за переконанням його організаторів, таке починання є нагальним і обов’язково матиме свої позитивні результати.