З 15 квітня вступають у дію нові правила дорожнього руху

З 15 квітня набуває чинності нова редакція Правил дорожнього руху, яку прийняли 11 лютого 2013 року на засіданні уряду.

Про це йдеться на сайті Кабміну.

Зміни передбачають низку нововведень.

Для зменшення ризику виникнення ДТП на заміських дорогах Правила дорожнього руху доповнені новою вимогою — у період з 1 жовтня по 1 травня транспортні засоби зобов’язані рухатися за межами населеного пункту в світлий час доби з увімкненими денними ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

Зміни також стосуються застосування технічних засобів регулювання дорожнього руху, впровадження європейських зразків дорожніх знаків та дорожньої розмітки.

Так, введено більше 20 дорожніх знаків.

Розмітка буде п’яти кольорів: біла, жовта, синя, оранжева і біло-червона.

Крім того, вводяться нові терміни: “газон”, “острівець безпеки”, “денні ходові вогні”, “маневрування”, “регулювальник”, “удосконалене покриття”.

Згідно з новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед розміткою і не повинні бути закриті від огляду будь-якими перешкодами навіть частково. Крім того, дорожні знаки повинні бути вставновлені на висоті, не більшій за 6 м над рівнем дороги, і їх має бути видно за 100 м.

Якщо знак установлено на узбіччі дороги, ширшої за одну смугу, його дублюють на розділювальній смузі.

За новими правилами, темним часом доби є “частина доби від заходу до сходу сонця”. Раніше було передбачено, що це період від кінця сутінків (30 хвилин після заходу сонця) до початку ранкових сутінків (30 хвилин до сходу).

З правил також забрали пункт, який указував на те, що обгін можливий тільки зліва за напрямом руху.

Крім того, передбачено посилити вимоги до проїзду повз транспортний засіб із розпізнавальним знаком “Діти”.

Водії, які рухаються сусідньою смугою, обов’язково повинні знизити швидкість, а в разі необхідності – зупинитися для запобігання наїзду на дітей, котрі виходять із автобуса.