Житомирська міліція викрила фальшивомонетників

Житомирська міліція відкрила кримінальне провадження за фактом збуту підроблених українських гривень, що мало місце в Бердичеві.

Про це інформує прес-служба обласної міліції.

Особу однієї людини, причетної до кримінального правопорушення встановили відразу. Міліція офіційно оголосила про підозру до виготовлення фальшивих грошей його товаришеві.

Коли продавчиня одного з продовольчих кіосків Бердичева звернулася до міліції з повідомленням про те, що за продукти розрахувалися підробленою купюрою у 50 гривень, міліція оперативно затримала «покупця». Ним виявився 26-річний бердичівлянин.

При зовнішньому огляді в кишені його куртки правоохоронці виявили і вилучили купюру номіналом 200 гривень з явними ознаками підробки.

– За даним фактом відкрили кримінальне провадження, – повідоми начальник Бердичівського міськвідділу міліції Юрій Олефір.

Вилучені грошові купюри направили на експертизу. Експерти підтвердили, що гроші були виготовлені за допомогою струменевого принтера.

Хлопець, у якого вилучили фальшиві гроші, зізнався, що безпосередньо причетний до їх виготовлення.

Було встановлено особу ще одного фальшивомонетника – 22-річного жителя Бердичева. Йому також офіційно оголошено про підозру про причетність до кримінального правопорушення.

На сьогоднішній день міліція встановила кілька фактів збуту підроблених грошей обома підозрюваними. За їх словами, вони друкували купюри номіналом 50, 100 і 200 українських гривень на струменевому принтері.

Згодом використовували їх при розрахунках з таксистами, вуличними торговцями, і в окремих торгових точках.

Аби очевидні ознаки фальшивки не можна було розглянути відразу, всі вони збувалися у темний час доби.

Ч.2 ст.199 (Виготовлення з метою збуту або збут підроблених грошей, вчинені повторно) Кримінального кодексу України загрозливо нависла над викритими фальшивомонетникам. Хлопцям “світить” серйозне покарання – позбавлення волі від п’яти до десяти років.

У більшості випадків підроблені купюри виготовляються з використанням копіювально-розмножувальної техніки.

Тому при зволоженні барвник, як правило, змазується. Не витримується і щільність паперу. Відсутні будь-які рельєфи і водяні знаки.

Цікаво, що в 90% фальшиві гроші виготовляються найпростішим способом. Спочатку за допомогою сканера їх виводять на комп’ютер, а потім роздруковують на звичайному папері за допомогою струменевого принтера.

Щоб перевірити справжність купюри, насамперед слід переконатися у наявності водяних знаків. Можна акуратно потерти край купюри вологим пальцем. Якщо це підробка, то фарба розмажеться.

І ще один спосіб: зігніть купюру і за місцем згину проведіть пальцем. Фарба фальшивки неодмінно розсиплеться і залишиться у вас на руці.

Що робити у випадку, якщо вам збули фальшиві гроші?

Ви зобов’язані негайно вжити заходів щодо вилучення з обігу фальшивки. Потрібно або одразу викликати міліцію, або зайти в найближчий банк й звернутися до його працівників з проханням підтвердити справжність купюри.

Якщо підозри виправдаться, працівники банку самі викличуть міліцію.

І навіть не думайте братися за підробку грошей.