Звичка + вседозволеність = брудний Житомир. Як місто чистим робили. ФОТО

Цієї суботи Житомир знову прибирали.

На загальноміське прибирання вийшли всі працівники виконавчих органів міської ради, житлових та комунальних підприємств.

Координував прибирання Житомира – міський голова Володимир Дебой.

Близько 900 людей та вся наявна житлово-комунальна техніка працювали на вулицях, скверах та приватному секторі міста, очищаючи засмічені території від листя, сміття, гілок та піщаної суміші.

Найбільше працівників вийшли на вул. Максютова, Піонерську, Соснову, Ватутіна, Мануїльського, Щорса, Перемоги.

Для того, щоб вичистити місто від бруду – потрібен не один суботник і не два. І навіть не три.

Це думка міського голови.

Масштаби того, що треба в Житомирі прибрати – колосальні. Та й не тільки прибрати. Що стосується дворів, то – відновити, облаштувати, полагодити, встановити.

Водночас, кількість урн в місті недостатня, так само як і не вистачає техніки, яка б зібране сміття вивозила.

Але найбільше, чого не вистачає в Житомирі для того, щоб місто було чисте – так це позитивної свідомості й відчуття місцевого патріотизму значної частини житомирян.

Так вже повелося в Житомирі, що боротьба бізнесменів за владу в міській раді була завжди для них на першому місті й ті, хто її здобував – намагались якомога швидше збагатитися, бо знали, що “кормушка ненадовго”. Про цінності міста, згуртування, місцевий партіотизм, ніхто не думав. Збереження влади було всім святим! Ця хамська безвідповідальність “верхів” передалась “низам” – місто заросло чагарниками, запливло брудом.

Тепер же ми хочемо чистоти. І це прекрасно. Але для цього потрібно кожному житомирянину попрацювати з своєю свідомістю – не нарікати, а, згуртовуючись, робити.

І не шукати політики. Коростень хвалять, що там чисто й місцеві традиції відроджуються. А там мер, м’яко кажучи, не з “екс-помаранчевого табору”. І що?

Хоча б біля себе прибрати й не кидати сміття, недопалки в місті під ноги. Та й хіба може бути відсутність урни фактором, який “дозволяє” кинути недопалок на тротуар, або в траву?

А ще чого не вистачає – так це принциповості місцевої інспекції з благоустрою в роботі з установами, магазинами й приватними господарями – складати приписи, а потім штрафувати, щоб прилеглу територію не лінувались прибирати.

А так виходить, що місцеві комунальні служби весною під час загальноміських суботників змушені прибирати квартали приватного сектору – те, що мало б бути чистим, й куди не треба було б спрямовувати зусилля, витрачати ресурс.

Господарі за парканом в своєму дворі може й прибирають, а ось за воротами біля їхніх будинків – сміття, бруд.

І це стосується не лише будинків, де живуть бідні люди. Скоріше навпаки – матеріально незабезпечена людина, яка все життя звикла працювати на землі, прибере біля своїх вікон й клумбу посадить, й дивитиметься за тим, що ніяке бидло її не знівечило.

А ось щодо заможних – так, справді, вчора суботник показав, що багаті господарі, які поховались за високими парканами елітних садиб, абсолютно спокійно ставляться до такого удару по “репутації”, як купи бруду за красивим масивним високим парканом.

Зрозуміло, що сьогодні за них прибрали, але наскільки все було б правильніше, якби житомиряни самі господарювали не тільки в своєму дворі, а й поза ним, й щоб було соромно залишати бездоглядною свою прилеглу територію.

Міський голова Житомира Володимир Дебой постійно про це наголошує – треба прибирати разом і більше не смітити, і не чекати, поки жіночка-прибиральниця одна єдина за усіх мешканців кварталу прибере 5 тисяч квадратних метрів території.

Вселити житомирянам ідею досягнення чистоти в місті спільними зусиллями не так вже й легко. Звичка й вседозволеність поки перемагають здорове прагнення до створення в місті комфортних умов для життя. Однак, кого не спитай – всі нарікають на бруд й всі за те, щоб Житомир був чистим. А хто ж його почистить?

Наступної суботи, 19-го квітня – масштабне загальноміське прибирання Житомира.

Для того, щоб житомиряни активно долучилися до суботнику кожному мешканцю приватного сектору в поштову скриньку надсилають звернення-запрошення до загальноміського прибирання.

Мешканцям багатоквартирних будинків надаватимуть необхідний інвентар. Організовуйтесь навколо прибирання своїх територій.

ФОТО Репортер Житомира: