У Житомирі пройшов антифашистський мітинг

15 травня на антифашистському мітингу в Житомирі, який пройшов за ініціативи міської організації ветеранів прийняли резолюцію до влади всіх рівнів із закликами не допускати розвитку фашизму у всіх його проявах.

Підтримати ветеранів, які виступають проти фашизму, неофашизму та нацизму вийшли керівники міста й області.

Щодо цієї теми, то фашизм у світі давно вже засудили, а ось українців століттями звинувачували в усіх смертних гріхах – зрадах, посібництвах, бунтарстві. Очевидно, що належної сили захиститись не було.

З метою заволодіти нашою територією й покорити працелюбний нехитрий народ патріотизм українців завжди перемішували з чимось осудливим, у той же час нас постійно “тикають носом”, наголошуючи на тому, які молодці наші сусіди, що люблять свої країни, відстоюють свої інтереси в тому числі в площині експансії. Ми й самі поважаємо патріотизм сусідів, а ось заявити про свій – або соромно, або страшно, або понівечені гени вже не примушують до цього.

Голова ради ветеранів Анатолій Трещов в Житомирі обгрунтував доцільність такого мітингу тим, що сьогодні непрості політичні обставини, коли державою поширюється неофашизм.

Каже, важко уявити, що в той час, коли ми святкуємо 70-річчя звільнення міст від німецько-фашистсько загарбників, сьогодні голову піднімає людиноненависницька ідеологія на Україні.

– Ми, ветерани Великої вітчизняної війни, вважали, що виборовши перемогу, ми розгромили фашизм. На жаль, зараз він відроджується. Ми закликаємо всіх житомирян дати відсіч проблискам неофашизму. Ми, ветерани, будемо в перший рядах у цій боротьбі, – сказав Трещов.

Житомирський міський голова Володимир Дебой зауважив, що сьогодні відбулося яскраве волевиявлення громади Житомира, яка сказала «Ні!» фашизму, неофашизму та нацизму.

– Зло фашизму відоме всій планеті. Держави, які допускають фашизм, програють і руйнуються. Не можна сьогодні заради когорти негідників, які хочуть прорватися у Верховну Раду, роз’єднувати українське суспільство та руйнувати державу, – сказав Дебой.

Голова облдержадміністрації Сергій Рижук бачить доцільність в такому мітингу. Каже житомиряни вийшли й довели, що Житомирщина пам’ятає історію, пам’ятає понад 300 тис. земляків, закатованих фашистами.

– Ми сьогодні говоримо «Ні!» розвиткові фашизму і всіх людиноненависницьких ідеологій. Усі, хто полюбляє «смажене», перестаньте гратися, перестаньте випробовувати терпіння народу і влади, – сказав Рижук.

Ректор Житомирського державного університету ім. І.Франка, голова Громадської ради Петро Саух каже, що внутрішні чвари завжди призводять до поразок. Це підтверджує історія.

– Ми маємо винести для себе урок із минулого, а не вкотре втрачати незалежність та отримувати поразку. Нам сьогодні потрібно одуматися і зрозуміти, що ми – представники великої партій – українського народу», – сказав Саух.

Голова ГО «Молоді регіони» Ірина Волинська зауважує, що жодна людина, яка любить, поважає й цінує свою державу, ніколи не назве її міжнаціональним смітником, а її пам’ятники – паплюжними засобами епохи, не буде здобувати волю силовими методами.