У Житомирі відкрили музей українського композитора Бориса Лятошинського

Борис Лятошинський – видатний український композитор, диригент, один з основоположників модерного напрямку в українській музиці.

Перед відкриттям в Житомирі єдиного в Україні музею Бориса Лятошинського до пам’ятника, який стоїть на місці, де колись знаходився будинок, в якому проживав композитор, поклали квіти.

Потім урочисто відкрили музей.

Документи про дворянське походження родини, сімейні фото, архівні документи, стилізація інтер’єру будинку, ноти, платівки, предмети інтер’єру та побуту видатного композитора, фото Житомира тих часів належать колекції житомирського музею.

Музей розмістили в новозбудованій музичній школі №1 по вул. Михайлівській.

Міський голова Житомира Володимир Дебой під час відкриття музею розповів, що ще 20 років тому при проектуванні цієї школи тут було заплановано створити кімнату для музею.

Менше, ніж за рік після відкриття збудованої школи колектив закладу зумів створити чудову експозицію музею, долучивши сюди оригінали речей Бориса Миколайовича Лятошинського.

Для відкриття музею спрямовано близько 40 тисяч гривень бюджетних коштів та 20 тисяч – спонсорських.

Проте, головне тут не кошти, а безцінні архівні документи з життя житомирського генія.

Директор музичної школи Валентина Чудовська розповідає, що за допомогою унікальних архівних документів, які в тому числі надав музею краєзнавець Георгій Мокрицький, матеріальних та історичних цінностей колектив намагався передати дух тієї епохи, в якій жив й творив Борис Миколайович.

Музею б не було, якби не добудували школу.

«Серце й душа співає від гордощів за наше місто, адже духовна скарбниця Полісся поповнилася ще одним унікальним закладом», – каже начальник управління культури ОДА, народний артист України Юрій Градовський.

Спадкоємці Бориса Лятошинського, хранителі його меморіальної кімнати, подружжя Дмитра й Тетяни Гомон передали до житомирського музею особисті речі та унікальні документи, які належали Борису Лятошинському.

«Це важлива подія як для нашої сім’ї, так і для всього музичного кола. Музей відкрито саме на 45-й рік після смерті Бориса Лятошинського. Дякую за величезну працю організаторам та всім, хто долучився до створення музею», – говорить спадкоємниця композитора.

Після урочистого відкриття першу екскурсію музеєм провела директор музею Ірина Копоть. На екскурсії сюди приводитимуть житомирських школярів.