В Житомирі збереглася будівля, де в 1941-му працювала редакція тижневика “Українське Слово”

В ці травневі дні тижневик «Українське Слово» святкує 80 років від часу заснування.

Одне з найстаріших українських видань назавжди пов’язане з історією українського національно-визвольного руху минулого століття.

Вже сама назва «Українське Слово» показує головну мету видання – бути виразником українського духу, оборонцем національних інтересів.

Перше число тижневика вийшло 1 травня 1933 року.

З самого початку тижневик набрав форми неофіційного бюлетеня Проводу Українських Націоналістів.

З нагоди ювілею Житомирський обласний провідник ОУН Олександр Прищепа надіслав до редакції видання вітання від громади Житомирщини.

Про це інформує прес-служба Житомирського обласного проводу ОУН.

«Одне з найстаріших та найавторитетніших націоналістичних видань – «Українське Слово» – святкує в ці дні 80-ліття. Поряд з редакційним колективом тижневика святкують і українські націоналісти, для котрих ця газета стала рідною, а, подеколи, і єдиною світлою звісткою в тяжких умовах боротьби за становлення Української Держави.

«Українське Слово» в тяжкі часи Другої Світової війни повернулося до Краю, аби нести світло віри й надії в перемогу національної держави. З честю пройшовши всі лихоліття, рупор національної спільноти назавжди залишився в Україні, аби продовжити відновлення поруйнованої століттями окупації національної пам’яти українців.

Ми пишаємося, що саме в Житомирі 1941 року, за сприяння житомирян Олега Кандиби-Ольжича та Миколи Сціборського, відновила роботу, очолена Іваном Рогачем, редакція газети.

В різні часи головними редакторами «Українського Слова» були уродженці Житомирщини Олег Штуль-Жданович та Михайло Сидоржевський.

Житомирщина щиро вітає колектив редакції «Українського Слова», всіх її дописувачів та передплатників з ювілеєм нашого видання. Наснаги вам в боротьбі за становлення Української Самостійної Соборної Держави, побратими.

Слава Україні!»

До наших днів збереглась будівля в Житомирі, де у вересні 1941 року працювала редакція тижневика «Українське Слово».

Це будинок з номером 13 на вулиці Лермонтовській.