Відключення води в Житомирі комунальники використають по максимуму для ремонту водогонів й теплових мереж

Відключення на вихідних води в Житомирі для ремонту магістрального водогону (1200 мм діаметр) на Мальованці (Кам’яний узвіз) дозволить не лише КП «Житомирводоканал», а й КП «Житомиртеплокомуненерго» здійснити значний обсяг робіт з ремонту міських комунальних мереж.

Про це сьогодні на брифінгу в міській раді повідомив начальник управління комунального господарства Житомирської міської ради Олександр Марцун.

За його словами, вода зникне з кранів о 23-й годині вечора в п’ятницю 24-го травня й з’явиться 26-го травня в неділю орієнтовно в 12-й годині дня. Тобто, фактично, води не буде півтора дні.

Він звернувся до житомирян з проханням заготовити дводобовий запас води та, по можливості, скористатися заміськими поїздками з метою уникнення незручностей.

Кафе, ресторани завчасно поінформовані. Для своїх потреб вони мають заготовити запас води.

Разом з тим лікарні, дитсадки, хлібзаводи (45 об’єктів) будуть забезпечені організованим підвозом води.

Рішення з координації цієї роботи було прийнято вчора на засіданні міської комісії техногенно-екологічної безпеки.

Про це проінформував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Житомирської міської ради Микола Дідківський.

Рішення комісії передбачає додаткове залучення техніки, яку можна використовувати для перевезення води.

Житомирянам вода завозитися не буде – тільки в заклади соціальної сфери, тому треба зробити дводенний запас.

Цікаво, що минулого року пошкоджену ділянку, через яку Житомир півтора дні сидітиме без води, вже ремонтували. Як бачимо, вона дуже швидко вийшла з ладу.

Відповідно до проекту ця ділянка (1200 мм, Мальованка, Кам’яний узвіз) є складною – тут стикується металева й залізобетонна труба. З моменту будівництва водогону там було передбачено відповідну камеру й навіть дренажну систему. Тобто, з самого початку передбачалося, що стовідсоткової герметичності на цій ділянці досягти не вдасться.

Олександр Марцун запевнив, що цього разу застосують нове технологічне рішення, яке має забезпечити довгочасну цілісність цієї ділянки водогону.

Нині ж на цьому місці відбувається 1,5% всіх водовтрат міста.

Крім ліквідації аварійної ситуації на водогоні водоканал здійснить заміну 10 засувок (60, 300, 400 діаметру). Крім цього – 19 засувок великих діаметрів будуть відремонтовані. Без звільнення водогонів від води ці роботи зробити неможливо.

Ремонт виконуватиметься за рахунок обігових коштів підприємств.