Вистава “Украдене щастя” отримала найвище визнання в Україні

“Украдене щастя” за мотивами твору Івана Франка принесло творчому колективу Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім. І.Кочерги високу нагороду – гран-прі на Міжнародному театральному фестивалі, що проходив 17-23 травня в місті Дніпродзержинськ.

Міжнародний театральний фестиваль гостино приймав 14 театрів: з Грузії, Казахстану, Білорусії, Росії, Азейрбайжану, Молдови, Італії, Ізраілю, Португалії та України.

На відміну від багатьох інших фестивалів, «Класика сьогодні» з самого початку носить конкурсний характер.
Міжнародне журі, до складу якого входять провідні, театрознавці, режисери, актори, визначає кращі: виставу, режисуру, головні жіночу та чоловічу ролі, жіночу та чоловічу ролі другого плану, молодих актрису і актора фестивалю 2013 року.

Спеціально для Житомирського театру ввели номінацію гран-прі.

Глядач виставу “Украдене щастя” за мотивами однойменної п’єси Івана Франка подивився на одному подиху, вибухнувши в кінці гучними оплесками та вигуками “Браво!”

Це вже було великою нагородою як для акторів, так і для режисера.

Своє захоплення висловили також учасники фестивалю – колеги по театральному цеху з театрів Грузії, Білорусії, Росії.

Але більш за все приємно вразила реакція журі. До складу якого увійшли провідні театральні діячі та критики: Анастасія Єфремова, театральний критик, президент фонду Олега Єфремова (Москва), Алла Підлужна, театральний критик, головний редактор журналу «Український театр», Мирослава Оверчук, театральний критик (Львів), Людмила Шевченко, театрознавець (Донецьк), Михайло Черняк, заслужений артист РФ, артист та режисер Санкт-Петербурзького Молодіжного театру на Фонтанці.

Анастасія Єфремова настільки була вражена виставою, що навіть не приховувала емоцій. Звичайно за цим послідувало запрошення на показ вистави у Москві.

Московський театральний критик, редактор журналу «Інші берега» Анастасія Єфремова-дочка видатного актора і режисера Олега Єфремова і сестра актора Михайла Єфремова. У сфері театральної критики Анастасія Олегівна відома і шанована не менш, ніж її брат на акторському терені.

Не дивлячись на те, що це майже не єдина вистава яка йшла рідною мовою її всі зрозуміли.

“У мистецтва і творчості немає мови, але є почуття”,- каже генеральний директор театру Наталія Ростова.

Крім переможного спектаклю «Украдене щастя», Житомирський театр представляє для своїх глядачів й інші вистави за мотивами творів вітчизняних та зарубіжних класиків: «Одруження», «Сватання Стецька», «За двома зайцями», «Мазепа», «Король-олень», «Про энто».