Як Житомирщину від німців визволяли. ФОТО

68-ма річниця Перемоги у Великій Вітчизняній війні знаменувалася масштабним дійством у селі Ворсівці Малинського району.

Ініціатор – органи внутрішніх справ Житомирщини.

Місце проведення видовищної реконструкції обране не випадково. Саме тут, за історичними довідками, у 1941-му та 1943-му роках велися важкі оборонні бої з німцями за участю двох радянських армій генерал-майора Михайла Потапова та генерал-лейтенанта Івана Черняховського.

Внаслідок тривалих та виснажливих боїв радянські війська знищили понад 350 німецьких танків, проте тисячі наших воїнів, солдатів й офіцерів полягли на полях боїв. На цьому місці нині знаходиться братська могила, де знайшли вічний спочинок більше 600 загиблих захисників Вітчизни.

Перед дітьми і ветеранами, місцевими жителями і численними гостями розгорнувся справжній запеклий бій – бій на смерть за життя.

Про це інформує прес-служба обласної міліції.

У небі – авіація, на землі – німецький танк, фашисти і радянські солдати в окопах, озброєні кулеметами та громогласною зеніткою.

Спеціально викопані окопи знаходяться лишень за 150 метрів від реальних, де у 1941 та 1943 гинули солдати, а кулеметники чергами косили ворогів.

І хоч тривало відтворення бою недовго, проте вражень залишило на все життя.

– Я навіть уявити собі не міг, як насправді все відбувалось. Звичайно, бачив у кінофільмах, але тут все настільки реально і навіть трохи страшно, – поділився своїми враженнями один з вихованців Радомишльської школи-інтернату.