Економіка Лугинського району “на лопатках”, редактора районної газети намагаються “з’їсти”

Степан Василюк, редактор Лугинської районної газети “Промінь”, якій нинішня лугинська влада влаштувала фінансову “дієту”, а тепер намагається “з’їсти” й самого редактора, інформує:

1. В Лугинському районі сьогодні майже відкрито працює «наліво» державний спиртзавод, відправляючи продукцію невідомо куди.

2. Нещадно вирізаються ліси в захопленому рейдерами Держлісгоспі АПК.

3. На межі загибелі балансує хлібозавод.

4. Скорочується поголів’я худоби і далі збільшується розрив між закупівельними для селян і кінцевими для споживачів цінами на молоко і м’ясо.

5. Щорічно в районі скорочується 100 – 150 робочих місць, стільки ж людей стають безробітними, фактичне безробіття по багатьох селах сягає 50 – 70 відсотків від числа працездатних жителів.”

______________________________________________________________________

Професіоналізм нової владної команди, яка почала керувати районом рік тому, реально проявився тільки в одному – вона швидко і впевнено поклала економіку району на лопатки, на останнє, 28 місце в області за комплексною оцінкою соціально-економічного стану.

Економіка району за динамікою позитивного розвитку, за рейтингом, ще в 2009 році займала в області почесне друге місце.

Ключові посади в Лугинській райдержадміністрації рік тому зайняли люди не місцеві, приїжджі.

Новопризначений голова РДА Віктор Пустовіт, киянин, поступово замінив на впливових посадах місцевих кадрів своїми, з-за меж району.

Райгазета «Промінь» з перших днів роботи нового складу органу влади й до останнього часу палко допомагала їм, розповідаючи читачам про добрі й величні плани нового керівництва РДА, про його перші успіхи, навіть про покращення життя луганчан і замовчуючи про недоліки.

І друкувала газета ці матеріали абсолютно безкоштовно, вже кілька років не отримуючи за висвітлення діяльності районної влади ані передбаченої законодавством оплати, ані передбаченої відповідною районною програмою бюджетної підтримки.

Така вимушена й недопустима при доходах редакції робота за 3 роки довела редакцію до банкрутства.

На всі офіційні листи й прохання про хоч якусь фінансову підтримку редакції керівництво адміністрації відповідало теплими обіцянками.

Нарешті дійшло до того, що редактор, аби врятувати газету, змушений оплачувати її видання, податки й обов’язкові платежі зі своєї пенсії, так як зарплати він, природно, не отримує.

Він добився, щоб його звіт про фінансовий стан редакції був заслуханий на бюджетній комісії і на сесії районної ради. В ході звіту редактор відповів на всі запитання по темі, отримав одностайну підтримку депутатів та рішення віднайти кошти і не допустити загибелі газети.

Проте після сесії райдержадміністрація направляє в редакцію на тиждень так звану робочу групу в складі всіх трьох заступників голови, начальників управлінь та відділів адміністрації, начальника податкової, всього десять чоловік, з перевіркою, в ході якої члени групи посилено шукають порушення, проявляють особливий інтерес до майна редакції (автомашини 1991 року випуску, старого комп’ютера з невідомим роком випуску, приватної цифрової фотокамери, тощо).

Характер роботи групи свідчить про те, що РДА й надалі не має жодних намірів фінансово підтримати газету, вона просто чекає її банкрутства, щоб всього-навсього заволодіти скромним редакційним майном – інше пояснення таких її дій знайти складно.

Лугинський «Промінь», без жодного перебільшення, є однією з найкращих райгазет області, яку за високий професійний рівень регулярно відзначали Почесними грамотами, дипломами та іншими відзнаками усі губернатори та голови обласних рад, які працювали в області останніми роками, включаючи, звісно, і С. М. Рижука та Й. А. Запаловського.

Хронічна недостатність коштів змусила запровадити в газеті найжорсткіші методи економії і зробити газету найдешевшою за видатками на випуск з усіх райгазет області такого рівня і обсягу.

«Промінь» є в районі наймасовішою і найавторитетнішою газетою, до позиції якої прислухаються, їй вірять.

Передплатний її тираж за останні 5-6 років збільшився у півтора рази.

Усвідомлюючи свою відповідальність за інформаційне поле в районі, за створення в читачів позитивного ставлення до всіх прогресивних кроків і дій Президента України В. Ф. Януковича, обласної та районної держадміністрацій, газета регулярно, практично в кожному випуску, переконливо й доступно розповідає читачам про соціальні ініціативи Президента, його євроінтеграційні кроки, економічні реформи, про відповідну діяльність облдержадміністрації, яка, до речі, на відміну від районної, оплачує газеті її висвітлення.

Газета працює у повній відповідності з політикою Президента України щодо діяльності засобів масової інформації.

Тому останні дії Лугинської РДА, спрямовані на знищення райгазети «Промінь», підривають в районі авторитет Президента України та його адміністрацій не менше, ніж її провали в економічній діяльності.

Колектив райгазети «Промінь»

Статтею такого змісту виходить сьогодні номер Лугинської районки: