Керівник фонду Е5Р Андерс Лунд в Житомирі: “Навіщо нам енергоефективність?”

В рамках Тижня сталої енергетики в Житомирі відбувся основний захід – семінар фонду Е5Р на тему: “Як відкрити доступ до потенціалу енергоефективності українських муніципалітетів?”.

В Житомир приїхали представники ЄС, міжнародних фінансових організації, учасники Угоди Мерів, урядовці, міські голови, керівники комунальних підприємств, експерти, провідні вітчизняні журналісти, які фахово висвітлюють енергетичну тематику.

Керівник фонду Е5Р Андерс Лунд, виступаючи перед присутніми розповів навіщо займатися енергоефективністю.

Каже, проблема скорочення видатків на енергоносії за рахунок впровадження ощадливого підходу до їх споживання – вимога часу.

Це приносить користь як економіці, так й споживачам.

Навіщо нам енергоефективність? – запитує в присутніх Лунд й сам пояснює, – державі потрібен довгостроковий механізм встановлення ціни на енергоносій.

Енергоємність України в три рази вища ніж в ЄС.

В муніципальному секторі ситуація ще гірша. Енегоресурси споживаються вкрай неекономно, через що міські бюджети несуть невиправдані збитки. Для того, щоб модернізувати комунальну сферу потрібні інвестиції.

Причина такого стану, за словами Лунда – історичне минуле України.

Україна за часів СРСР отримувала багато субидійованої дешевої енергії, а отже були відсутні мотиви для раціонального її використання, тобто економії.

Нині ж ситуація змінилась. Причому так, що ціна на газ для держави стає загрозливою для її подальшого майбутнього.

Інший важливий аспект – екологічний. Нагальне завдання – скоротити викид СО2.

Еволюція сектору центрального теплопостачання Швеції розпочалась з 70-х років 20-го століття й триває не одне десятиліття.

А поштовхом до змін стала ситуація, коли країна потрапила в залежність від ціни на нафту – наприкінці 70-х в світі сталась нафтова криза.

Політики Швеції вирішили шукати інші види енергії. Спочатку перейшли на вугілля, потім почали активно використовувати біопаливо.

– Швеції потрібно було більше 20 років. Україні, за нинішнього рівня технологій можливо знадобиться й менше. Це месидж. Україні потрібно інвестувати в енергозбереження вже зараз, – сказав Лунд.

За його словами, Житомирщина володіє значними ресурсами біомаси.

Так ще чому треба інвестувати в енергоефективність?

Підвищення цін на ресурси зумовлює потребу в інвестиціях у будь-якому секторі.

За за останні 10 років ціни на газ виросли в 1000%.

Це означає, що країна має ставати енергоефективною, щоб залишатися конкурентоздатною на міжнародній арені.