На досвіді Житомира Е5Р побудує семінар з можливостей муніципалітетів в енергоефективності

Житомир – найбільш орієнтоване на майбутнє та націлене на енергоефективність місто в Україні.

Про це під час прес-конференції заявив керівник Фонду Е5Р Андрес Лунд.

В Житомирі цьогоріч пройде Тиждень сталої енергетики.

Його організатори – ЄС, Е5Р та Житомир.

24 червня 2013 року у парку культури і відпочинку ім. Ю.Гагаріна відбудеться масштабна демонстрація енергоефективних технологій.

Про це інформує прес-служба міської ради.

«Головний захід відбудеться 25 червня. Ми проведемо семінар з можливостей ефективного використання потенціалу муніципалітетами на досвіді Житомира», – каже Лунд.

Форум стане можливістю обміну практичним досвідом між представниками різних муніципалітетів.

Гості зможуть дізнатися про міжнародні проекти, які реалізує Житомир.

«У семінарі будуть брати участь близько 130 осіб високого рівня. Ми сподіваємося, що вони чогось навчаться у мера Житомира Володимира Дебоя та його команди. Адже ми будемо говорити про вже реалізовані або розпочаті проекти», – додає керівник Е5Р, а також наголошує, що проекти, які реалізує Житомир, мають дуже добрий демонстраційний ефект, з них можуть брати приклад інші міста України.

Лунд закликав інші міста брати приклад з Житомира по проекту модернізації мереж теплопостачання. Місту вдалося залучити 10 млн.євро кредитних коштів ЄБРР та 5 млн.євро безповоротного гранту від Фонду Е5Р.

Житомир, отримавши 15 млн.євро, вже в перший рік по реалізації проекту матиме 4 млн.євро економії, і так щороку. Економія газу при цьому складе 8 млн.куб.м. на рік. Строк повернення інвестицій – до 6 років.

Це, вважають міжнародні спеціалісти, дуже добрий показник, адже проект є самоокупним.

Андрес Лунд упевнений, що Україна повинна робити все, аби відійти від неекономного споживання газу та таким чином ставати більш незалежною від нього. Натомість експерт пропонує використовувати приховане паливо – енергоефективність, над чим сьогодні активно працює Житомир.

«У Житомирі вже почали відмовлятися від газу, місто стає більш незалежним від нього, адже зберігає енергію. Ми запрошуємо у Житомир фахівців й керівників вітчизняних муніципалітетів, щоб ознайомитися із тими проектами, які успішно реалізує Володимир Дебой», – говорить керівник Е5Р.

Завдяки скороченню споживання газу та переходу на енергозберігаючі технології міста покращують екологію. Зменшення викидів СО2 складає близько 270 тис. тонн на рік.

Нагадаємо, міський голова Житомира Володимир Дебой озвучив стратегічну мету в енергоефективності.

Це – досягнення в Житомирі европейських норм споживання електричної й теплової енергії.