В Житомирській облраді знову протягнули методом кнопкодавства важливе рішення

Провладна більшість у обласній раді сфальсифікувала прийняття рішення щодо надання дозволів на розробку торфовищ.

Про це інформує прес-служба Об’єднаної Опозиції.

Це стосується голосування за надання дозволів на розробку торфових родовищ ТОВ «Зелена Енергія Т».

На прохання депутатів провести перереєстрацію присутніх у залі голова ради не відреагував. Депутати із провладної більшості за прийняття відповідного питання голосували за себе та за сусідів.

Усі вимоги зупинити голосування ігнорувались.

Таким чином провладна більшість «протягла» рішення про те, аби передати ТОВ «Зелена Енергія Т» спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки торфових родовищ: «Раківщина-Бабецьке», «Норинське», «Свитники-Жировщина», «Грезля» та «Урочище-Перегаття» загальною площею 1472 га на території Народицького району.

Негативні наслідки цього дозволу прокоментував громадський активіст Станіслав Гуменюк. Каже, видобуток торфу – це знищення територій, порушення екологічної рівноваги (порушуються екологічні коридори, стежки міграції тварин).

Крім цього, за його словами, виділення земель під розробку торфяних родовищ відкритим способом згідно Орхуської конвенції площею більше 150 гектарів повинно здійснюватись через громадські обговорення. Тобто якщо не було проведено слухань – тут є порушення процедури надання цього погодження.

Опозиційні фракції «Батьківщини» та «Фронту Змін» вважають це рішення грубо та відверто сфальсифікованим й спробують його делегітимізувати.

Нагадаємо, це не вперше кнопкодавство застосовується в Житомирській облраді провладною більшістю, коли треба приймати важливі рішення щодо видачі територій під надрокористування.

Таким способом рік тому з третьої спроби наполегливими зусиллями голови обласної ради Йосипа Запаловського було проштовхнуто рішення щодо надання дозволу на видобуток титану в трьох районах. В залі не було кворуму, але рішення було прийнято.

Як результат – громада області виступила проти титану, бо її, насправді, ніхто й не питав. Це рішення на минулій сесії облради депутати від провладної більшості знехотя відмінили, але титановий інвестор вже отримав ліцензію й подав до суду й скоріше за все, його виграє.

А представнику громади області, Станіславу Гуменюку, який рік життя присвятив боротьбі проти розростання титанових урвищ на Житомирщині й знищення екосистеми Полісся, сьогодні під час засідання сесії обласної ради депутати від провладної більшості заборонили виступити з трибуни.