Бункер Гіммлера під Житомиром потребує детального вивчення

Близько 10 років тому бункер Гіммлера й Будинок культури смт. Гуйва під Житомиром були продані у приватну власність підприємцеві, який взявся створити там музей військової історії.

Минуло вже десять років, однак власник досі не звернувся до управління культури Житомирської облдержадміністрації, аби музей зареєструвати.

На прохання громади нардепи Геннадій Зубко та Віктор Развадовський надіслали депутатське звернення до представників обласної влади – Сергія Рижука та Йосипа Запаловського, а також до прокурора Житомирської області Ігоря Проценка.

«Відповідно до частини 3 ст. 20 Закону України «Про культуру» заклади культури, що забезпечують державні соціальні нормативи у сфері обслуговування населення, а клубні заклади є саме такими, не підлягають приватизації», – йдеться у зверненні.

Депутати вимагають перевірити законність продажу Будинку культури та вжити заходів, аби повернути його у власність громади для створення музею.

Польова ставка Гіммлера «Хегевальд» (у перекладі означає «Заповіданий ліс»), розташована неподалік від смт. Гуйва. Вона була збудована у 1942 році.

Щоб захистити від замахів вищі чини вермахту у роки Великої Вітчизняної війни, Германія збудувала шістнадцять підземних ставок, три з них – в Україні. Дві, призначені для Гітлера і Герінга, були збудовані у Вінницькій області, а «Хегевальд» – у Житомирській.

Господарями житомирської ставки мали стати рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер, рейхсміністр Ганс Ламмерс та міністр іноземних справ Йоахим Ріббентроп.

«Хегевальд» складається з двох бункерів та кількох підземних залів. Його загальна площа 1,2 тис. кв. м. На випадок бомбардувань були облаштовані два наземні бункери, які з’єднував підземний хід.

Товщина їхніх стін сягала трьох метрів, крім того їх прикривав півметровий шар гуми, який мав надійно захищати від прямого потрапляння бомб.

Сьогодні «Хегевальд» перебуває в дуже занедбаному стані й потребує детального вивчення.