На Житомирщині реформу самоврядування повезли в село

Починаючи з 1991 року чисельність сільського населення в Україні зменшилася на 2,5 мільйони, кількість населених пунктів зменшилася на 348 одиниць.

При цьому кількість сільських рад збільшилася на 1067.

Дотаційність 5419 місцевих бюджетів складає 70%, а 483 територіальні громади на 90% утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

Зменшення регіональних диспропорцій та кількості депресивних територіальних громад, зростання матеріально-фінансового забезпечення територіальних громад, створення умов для розвитку територіальних громад та самодостатні, дієздатні, конкурентоспроможні інститути народовладдя на місцях, підвищення якості життя громадян.

Таких результатів очікують від реформи місцевого самоврядування, яку вже почали втілювати в Україні.

На Житомирщині проект Концепції реформи вирішили обговорити в сільській місцевості.

Для цього обрали два райони – Брусилівський та Радомишльський. Депутати облради, районне керівництво, сільські голови ознайомилися з можливостями зеленого туризму у селах Привороття Брусилівського району та Леніне Радомишльського, оглянули соціальну інфраструктуру та підприємства цих населених пунктів.

Перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков каже, що в рамках реформування місцевого самоврядування Президент України акцентує на необхідності створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів.

Це означає, що чиновники мають організовувати зібрання сільських громад й доводити до свідомості жителів області проект Концепції, спонукати їх до обміну думками щодо основних положень документу, а вже на основі цих напрацювань – визначати оптимальні шляхи їх втілення.

Результатом обговорення має стати оцінка реальності здійснення реформи місцевого самоврядування на місцях.