Вимір темряви: на Житомирщині розкрадачі могил перейшли межу зухвалості

Поки правоохоронці працювали на одному кінці кладовища, опитуючи заявників, що зібралися на сплюндрованих місцях поховань своїх рідних, з іншого боку цвинтаря почувся підозрілий шум, схожий на скрегіт металу.

На Житомирщині розкрадачі могил перейшли межу зухвалості.

В селі Ковалі Коростенського району за наругу над людською пам’яттю міліція затримала трьох молодих чоловіків.

Місцеві мешканці кажуть, що й раніше час від часу фіксували поодинокі факти вандалізму на місцевому кладовищі. Проте, коли невідомі сплюндрували разом з десяток місць поховань, викорчувавши хрести та зрізавши огорожі, терпець селян увірвався.

До міліції звернувся сільський голова із заявами жителів села Ковалів про наругу над могилами на місцевому кладовищі.

Про це інформує Ольга Номерчук, СЗГ УМВС України в Житомирській області.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група. В момент роботи міліціонерів на одному кінці кладовища з іншого боку цвинтаря почувся підозрілий шум, схожий на скрегіт металу.

Водночас ДАІшники, які забезпечували безпеку руху у населеному пункті, помітили біля кладовища припаркований автомобіль з вантажним відсіком, а за огорожею – декількох чоловіків, що тягнули до нього щойновикорчені хрести.

Виявилося, на цвинтарі живилися скупники металобрухту.

Міліція кинулась на затримання зухвалих вандалів. Один з них – раніше судимий місцевий мешканець, а двоє інших – жителі райцентру.

Біля їхнього автомобіля лежали металеві частини оздоблення, викрадені з могил на кладовищі. Документів, які б дозволяли чоловікам здійснювати операції з металобрухтом, не виявилося.

У Коростенському міськвідділі міліції затримані зізналися, що займалися скуповуванням металобрухту в населення навколишніх сіл, а бувало, заглядали й на цвинтарі, адже там, за їхніми словами, завжди можна знайти металевий непотріб.

Тож, у селі Ковалях на кладовищі вирішили демонтувати старі огорожі та хрести, самовільно списавши їх за строком давності.

За фактами наруг над могилами (ст.297 Кримінального кодексу України) міліція відкрила кримінальне провадження.

Затриманих перевіряють на причетність до скоєння інших аналогічних злочинів, зафіксованих на території району.

Під час проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання одного із затриманих було виявлено та вилучено інші металеві частини з місць поховання.

Чоловікам доведеться відповідати ще й за незаконні операції з металобрухтом, що передбачено ст. 213 Карного кодексу України.

Сьогодні на кладовищі в селі Ковалях люди, не покладаючи рук, лагодять понівечені місця поховання рідних, при цьому втираючи сльози та обурюючись.

Відновити огорожі та встановити хрести для більшості з них – додаткові витрати грошей та часу. А що вже й казати про сплюндровану людську пам’ять?