День десантника – загальноміське свято для Житомира

2 серпня – день повітряно-десантних військ.

В Житомирі дислокується відома в Україні й на весь світ своєю участю у миротворчих операціях 95-та окрема аеромобільна бригада Сухопутних військ Збройних сил України.

Тому День Десантника – свято в Житомирі загальноміське. Мабуть, в цей день стільки дембелів, відставних ВДВ можна побачити тільки в нас.

Парк імені Юрія Гагаріна в цей вечір зазнає окупації – десантники всіх вікових категорій дають про себе знати активними діями, вигуками, купанням у фонтанах, піснями, речівками. Дуже рідко трапляються бійки.

Десантні війська – еліта збройних сил України, чим самі десантники неабияк пишаються. Звідси їхня завзятість у викрикуванні під час святкування фрази “ЗА ВДВВВВВВ!!!!”.

Та й справді, в сучасній армії не дуже то й постріляєш – більшість служби проходить в господарських нарядах. А ось у ВДВ все таки спрямованість на активні військові дії, тому тут наявне сучасне озброєння, здійснюється реальна військова підготовка.

Хоча, ветерани радянських диверсійних секретних груп, які живуть в Житомирі кажуть, що у порівнянні з десантиками, їх муштрували набагато жорсткіше, бо відсоток виживання під час операцій за кордоном був 1 зі 100.

Десантників, (як загалом і людей різних професій) колишніх не буває. Відбиток усвідомлення, що служив в елітних військах і навіть стрибав з парашута, залишається на все життя і проявляєтся в рішучості, а в декого – гонорливості, коли мова заходить про армію.

З 10.00 години ранку в Житомирі на території 95-ї окремої аеромобільної бригади пройшла демонстрація військової техніки, були здійснені відпрацювання бойових ситуацій.

Ну а ввечері – окупація парку.