Для ЖТТУ знайшли гроші

Зміни до міського бюджету й поповнення статутного фонду ЖТТУ – 2 питання, які позитивно розглянули депутати житомирської міської ради на позачерговому засіданні сесії ради.

ТТУ з міського бюджету виділили 1,5 мільйони гривень.

План повного погашення заборгованості по зарплаті на підприємстві надав міський голова Володимир Дебой.

Зі слів очільника міста, питання боргів по зарплаті на ТТУ до кінця року знімається.

Нині, борг по зарплаті на ЖТТУ сягає 5,6 мільйонів гривень. Його ліквідовуватимуть за рахунок:

800 тисяч власних коштів підприємства;
2,1 мільйони, які міська рада виділяла на поповнення статутного фонду ТТУ раніше;
1,5 мільйони, які спрямували депутати сьогодні;
1,2 мільйони – субвенція з обласного бюджету.

Окрім цього – розпорядженням губернатора Сергія Рижука 9,4 мільйони гривень обласної транспортної субвенції, спрямовуються на ТТУ.

Олександр Никитюк, заступник голови ОДА повідомив про це з трибуни міської ради депутатів, мера й громадськість.

Міський голова Володимир Дебой подякував області за розуміння й підтримку, а заступник міського голови Юрій Мойсеєв назвав це рішення революційним, адже вперше ЖТТУ має отримати 48% від загальної субвенції, яка надійшла в область.

Водночас, народний депутат Геннадій Зубко сказав, що місто не розробило план виходу ТТУ з кризи, а тому ця ситуація повториться, оскільки підприємство працює в збиток. Також опозиціонер висловив сумнів, що депутати обласної ради, серед яких є перевізники, без бою відмовляться від грошей.

На це Никитюк відповів, що головний розпорядник коштів області – Сергій Миколайович Рижук.

На репліки місцевих та народного депутата щодо необхідності першочергового затвердження субвенції на сесії обласної ради заступник голови облдержадміністрації Олександр Никитюк сказав: «Дуже прикро, що депутати неуважно слухають інформацію та недосконало знають діюче законодавство. Нагадую вам іще раз: розпорядження підписано відповідно до діючого законодавства».

Від відповіді на запитання Репортер Житомира, чи можуть виникнути проблеми з незгодою частини депутатського корпусу облради віддавати ці 9,4 мільйони гривень на ЖТТУ, Никитюк уникнув, натякнувши журналісту, що той неуважно слухав його виступ.

Водночас міський голова Володимир Дебой на закиди народного депутата Геннадія Зубка щодо того, що міська влада недостатньо залучає внутрішні резерви для покращення ситуації на ТТУ нагадав про відсотки й кредити, що були повішені на ТТУ за минулої каденції.

У 2006-2009 роках, коли транспортну комісію міської ради очолював нинішній народний депутат Геннадій Зубко, на ТТУ було повішено 13,6 млн.грн. кредитного ярма та списано 75 одиниць рухомого складу.

“Оцінку дадуть люди, – сказав Зубку Дебой. – Я публічно закликаю Вас до співпраці з містом. Верховна Рада України, представником якої Ви є, має виконувати свої зобов’язання.

Якщо ви сьогодні гарантуєте пільги, то, будь-ласка, виконуйте ці зобов’язання і не вводьте людей в оману. Зробіть хоч щось для Житомира – і я Вам шанобливо подякую!»

Міський голова готує звернення до народного депутата. Мер наголошує: народний обранець має попрацювати на благо міста, яке його обрало, адже зі слів Дебоя, інші депутати-мажоритарники вже можуть похвалитися мільйонами, залученими в свої міста, а в нашому випадку результатів небагато.

Саме тому мер Житомира Володимир Дебой пропонує Геннадію Зубку поставити на рівні держави питання щодо переведення підприємств комунальної власності із загальної на спрощену систему оподаткування та досягти виконання державної програми закупівлі рухомого складу для комунальних електротранспортних підприємств.

В свою чергу, Геннадій Зубко у розмові з журналістом Репортер Житомира сказав, що питання з ТТУ, таке ж як з водоканалом й комунальними ЖЕКами – перебуває у площині реформування. За його словами, домогтися на рівні держави прийняння рішення про дозвіл на переведення крупних комунальних підприємств на спрощену систему оподаткування, реально. Але це можна зробити тільки тоді, коли ініціаторами таких змін стануть депутати з різних областей країни.

Отож, гроші для ЖТТУ з миру по нитці сьогодні знайшли. У разі вчасного надходження всіх коштів вже до кінця місяця люди отримають 5,6 млн.грн. на заробітну плату.

Керівництво казначейства підтвердило свою готовність допомогти у якомога швидшому перерахунку коштів.

«У випадку проведення сесії хоча б на день пізніше, ситуацію врегулювати до кінця місяця було б неможливо. Ми чітко порахували календарний графік можливостей погашення заборгованості до кінця місяця. На 27 серпня ми сподіваємося закрити заборгованість із виплати заробітної плати. І зробимо для цього все можливе», – сказав мер Житомира та подякував депутатам за підтримку рішення.

Тепер залишилось стати свідками аналогічної одностайності в сесійному залі обласної ради 19 вересня 2013-го року.