Гроші для ТТУ Житомира знайшли, але пристрасні не вщухають

«Якщо депутат думає, що в Житомирі так багато коштів, то чому він декілька років тому не вносив питання щодо виділення грошей для ТТУ на сесію? Він розписався, вибачте, у своєму безсиллі».

Так прокоментував житомирський міський голова Володимир Дебой під час прямого ефіру на «Союз-ТВ», репліку нардепа від Житомира Геннадія Зубко щодо вирішення питання заборгованості ТТУ за рахунок міського бюджету.

“Місто Житомир сьогодні повинно саме думати, як зі свого бюджету виділити 10 мільйонів гривень”, – сказав під час сесії міськради нардеп.

На це Дебой відповів, що ТТУ, перевозячи громадян всіх пільгових категорій, відповідно до законодавства України, повинно отримувати за це гарантовані державою кошти.

«Ми отримали ТТУ, яке мало 13,6 млн.грн. кредитів, заставлене майно, що могло б перейти у приватну власність. Наша команда погасила кредит до нуля. За 2,5 роки ми спрямували понад 45 мільйонів гривень на ТТУ, за що я дякую депутатам міської ради», – наголосив у ефірі мер Житомира.

За нинішньої каденції не списано жодного тролейбусу чи трамваю тоді, як у 2006-2008 роках списано 75 одиниць.

На запитання ведучої, чи є хоч якийсь результат співпраці народного депутата з містом, мер Житомира відповів, що жодної копійки за підтримки народного депутата до Житомира не надійшло.

“Я щиро подякую Геннадію Григоровичу, якщо завдяки йому до міста надійде хоч тисяча гривень”, – сказав Дебой.

Репортер Житомира зателефонував Геннадію Зубко. На запитання, що він про це все думає, народний депутат сказав, що до Верховної Ради обирають для законотворчої діяльності.

“Якщо мер думає, що народні депутати йому носитимуть гроші, а натомість місцеве самоврядування неефективно використовує власні важелі щодо наповнення бюджету, то він помиляється”, – сказав Зубко.

За його словами, державний бюджет 2013-го року формувала попередня каденція.

“Бюджет 2014-го року покаже, скільки отримає Житомир”, – сказав депутат, очевидно натякаючи, що він в чомусь посприяє.

За його словами, ЖТТУ з кожним роком отримує більше коштів транспортної субвенції, при цьому тролейбусний парк не зростає.

Щодо кредиту, який на ТТУ почепила минула влада, Зубко сказав, що це був вимушений крок, через те, що в 2008-му році на Житомир не прийшла транспортна держсубвенція і не було чим видавати зарплату, а заступником по транспорту в губернатора тоді був Дебой.

Водночас, у той же час транспортну комісію міської ради, яка брала кредит, очолював Геннадій Зубко.

Нагадаємо, за каденції нинішнього мера Володимира Дебоя цей кредит погашено, як і кредити всіх комунальних підприємств Житомира.

Однак розширення мережі маршруток, велика кількість пільговиків, невчасне й не в повному обсязі компенсування державою пільгового перевезення громадян все одно підводять підприємство до прірви банкрутства.

З перевізниками в Житомирі розібратися не так то просто, бо в них потужне лоббі, а якщо й навіть це зробити – ЖТТУ не має достатньої кількості тролейбусів й трамваїв. Тобто підприємство все одно може збанкрутіти.

Зубко пропонує при формуванні міського бюджету на 2014 рік закладати кошти на ЖТТУ, а їх нестачу пояснює невмінням місцевої влади розпоряджатися міським бюджетом.

Дебой не погоджується з тим, щоб перекладати на місцевий бюджет фінансові зобов’язання держави. Водночас, мерія не дистанціюється – за останні 2,5 роки з міського бюджету на ТТУ спрямовано рекордну суму – 45 мільйонів гривень, при цьому жодного кредиту на підприємство не повішено.