Санаторій “Дениші” потребує уваги збоку держави, – чорнобилець Юшкевич

Денишам не потрібна реклама. В Дениші їдуть з всього світу, бо цей оздоровчий центр, який знаходиться в 20 кілометрів від Житомира є перлиною серед всіх лікувальних центрів України.

Але Денишам потрібна допомога від держави. Людям, які відпочивали та лікувались в Денишах, є що сказати хороше щодо цього закладу. Але є й недоліки, які пов’язані з несвоєчасним фінансуванням санаторію.

Чітка і майже синхронна робота персоналу на всіх рівнях заслуговує поваги.

– Дуже гірко слухати, що працюючі в санаторії люди збирають копійки, щоб дістатись на маршрутці додому та на роботу, – каже голова ради Коростенської ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» Віталій Юшкевич.

Відсутність коштів є хронічною – Міністерство Соцполітики створює квоту безкоштовних путівок для чорнобильців, але не оплачує їх використання своєчасно.

Пересічному громадянину, який побував в Денишах, дуже важко уявити яких зусиль необхідно прикласти керівництву санаторію, щоб він залишив про цей заклад приємні спогади, але не залишив жодної копійки за всі ці послуги та загальне утримання.

– То може було б доцільним зменшити кількість безкоштовних путівок, окрім путівок для справжніх ліквідаторів і інвалідів. А то у нас є багато хитрих і абсолютно здорових інвалідів Чорнобиля, які безперервно смокчуть Державний бюджет, бо безперервно знаходяться в Денишах та інших лікувальних закладах із року в рік, – каже Юшкевич.

Важко уявити які труднощі виникають у менеджера охорони здоров’я Корольова Л. А. під час розміщення майже семисот приїзджих , а ще важче уявити роботу їдальні, яка приймає особисті замовлення на сніданок, обід та вечерю.

Це вже не кажучи про медперсонал, на плечі якого покладено розмаїття нескінченних процедур для кожного, окремо взятого хворого.

А стосовно дозвілля, то в санаторії передбачено все. Більше того, кожному, хто приїхав в Дениші, надається можливість свої особисті інтелектуальні та творчі здібності. А це вже багато про що говорить.

Але, за словами Юшкевича, треба й говорити ще й про необхідність створення на території санаторія, на річці Тетерів, платної станції човнів, а також облаштувати кімнату комп’ютерами для користування інтернетом на платній основі.

За його словами, ліквідатори, які мають право на безкоштовні путівки в Дениші, повинні порушити ці питання перед Президентом і Кабміном, а також перед Верховною Радою стосовно юридичного статусу санаторію «Дениші».

Бо може виникнуть ситуація, що цей найунікальніший оздоровчий центр може зненацька стати приватною власністю якого-небудь пройдисвіта. І тоді люди втратять можливість бачити і відвідувати Дениші – безцінну перлину Житомирського Полісся.