В Житомирі відновлено історичну й національну справедливість. Фото. Відео

В Житомирі за ініціативи журналістки Олени Галагузи відкрили пам’ятну дошку Олегу Ольжичу, людині, яка присвятила себе справі формування в українця характеру безкомпромісного воїна, готового віддати життя за визволення своєї Батьківщини.

Відкриття дошки стало символічною подією, оскільки відбулося 24-го серпня, в день, коли держава, за яку мужньо боровся Ольжич, відзначає свято здобуття омріяної Незалежності, за яку у всі часи йшли в бій й помирали мільйони українців.

Дошку відкривали без партійних прапорів Олена Галагуза та міський голова Житомира Володимир Дебой.


Журналістка подякувала всім, хто долучився до втілення в життя цієї справи, а мер Житомира, який відзначав свято Незалежності України у вишиванці разом з житомирянами, сказав, що відкриття пам’ятної дошки Олегу Ольжичу – ще один крок до визнання наших славних земляків, громадських діячів, які народились в Житомирі й дійсно боролись за Незележність держави Україна.

На відкритті були присутні представники патріотичних організацій, місцеві депутати, краєзнавці, журналісти, гості з інших регіонів України, серед яких – голова Правління Фундації ім. О. Ольжича Сергій Кот та Голова Організації Українських націоналістів (Київ) Богдан Червак.

Гості наголошували на загальнонаціональному значенні житомирської події, адже Олег Ольжич – постать загальноєвропейського й світового масштабу.

Він – один з найвидатніших діячів національно-визвольного руху, який в роки Другої Світової Війни в складі похідних груп ОУН приклав всіх зусиль в боротьбі з окупантами, і, врешті, поклав своє життя за українську національну соборну державу.

Георгій Мокрицький, краєзнавець, звертаючись до учасників відкриття пам’ятної дошки Олегу Ольжичу наголосив на тому, що українці повинні вже нарешті міцніти прикладом своїх героїв.


“Нас виховували на придуманих ідолах, на чужих прикладах. Тепер же за ініціативи громадськості та сприяння міської влади, ми будемо увічнювати в Житомирі наших славних синів”, – сказав Мокрицький.

Голова Правління Фундації ім. О. Ольжича Сергій Кот відкриття пам’ятної дошки Олегу Ольжичу в Житомирі саме на День Незалежності називає символічною подією, яка ще раз вшановує пам’ять видатного сина Житомира.


“Ольжич – класик археології, української поезії і публіцистики – це постать загальносвітового масштабу. Він ще при житті став символом свого покоління. На нього рівнялися, діяли так, як він. За його покликом могли йти і в пекло, і в вогонь, і в воду. Він став прикладом для багатьох поколінь української молоді, яка вже і в повоєнні часи ставала на ноги й на прикладах такої жертовності вчилася служити Україні”.


– Насправді, ми маємо небагато людей такої мудрості й хоробрості, які б за Україну, її Незалежність віддали своє життя. Ольжич один із них. Це є український герой, на героїчному вчинку якого має виховуватися молоде покоління українців. Якщо, власне на таких життєвих прикладах буде виховуватися молоде покоління, ми будемо мати по-справжньому українську й по-справжньому незалежну державу, – сказав Богдан Червак.

Наступного року Україна відзначить дату трагічного загибелі Олега Ольжича в нацистському концтаборі “Заксенхаузен”. Його життя обірвалося в ніч з 9-го на 10-те червня 1944-го року – Ольжич був закатований в тюрмі для особливо небезпечних злочинців третього рейху.

Олег Ольжич. Поет національного героїзму