Як Олевськ Зорі над Убортю запалював. Фото

12-й відкритий обласний фестиваль української сучасної естрадної пісні «Зорі над Убортю» зібрав обдаровану співочу молодь Житомирщини у місті Олевськ.

Таланти представили 28 учасників з 12 районів Житомирської області.

У цьогорічному пісенному конкурсі, на відміну від попередніх, не брали участі виконавці із сусідніх областей та Республіки Білорусь. Не було й житомирян. Таким чином, фестиваль не вийшов ані на міжобласний, ані на міжнародний рівень.

Організатори пояснюють: кількість бажаючих взяти участь цього року в конкурсі зменшилась, однак рівень професійності виріс в рази.

На думку Віктора Губанова (керівника інструментального ансамблю «Сузір’я-блюз», заслуженого артиста України), який входив до складу журі кілька останніх років, участь у попередніх фестивалях брали й не надто підготовлені конкурсанти – тому траплялись виступи не те що не професійні, а й відверто «провальні».

Сьогодні ж, на його думку, все змінилося – виконавці ставлять до себе високі вимоги, ретельніше готуються як до виступу, так і до підбору репертуару.

Каже, начальники відділів культури представлених районів, направили в Олевськ підготовлених співаків.

Конкурсні прослуховування пройшли у районному Будинку культури. Глядачів у залі було обмаль – в основному, самі учасники, їхні художні керівники, члени журі, преса.

У номінації «Солісти» (молодша вікова категорія, від 14 до 21 р.) перше місце між собою поділили Вікторія Карпова (Олевськ) та Владислав Карпенко (Малин), друге посіла Анна Коксун (Андрушівка), третє – Юлія Голотюк (Малин).

Катерина Сичевська з Овруча здобула перше місце у номінації «Солісти» старшої вікової категорії (старші 21 року). Друге – Леся Ющенко (село Стрижівка Любарського району), третє – Сергій Дебой (Андрушівка) та Юрій Маленок (с. Вільськ Черняхівського району).

У номінації «Естрадні колективи» перше місце дісталось ВІА «Дежавю» з Андрушівки, друге – народному аматорському гурту «Олевчани», (м.Олевськ), 3-тє – народному колективу «Земляки» (с.Глибочиця Житомирського р-ну).

Приз глядацьких симпатій дістався місцевому виконавцю Рустаму Ковальчуку з смт. Нові Білокоровичі, який вразив глядачів виконанням українських пісень з властивим йому циганським колоритом.

Дипломом за виконання авторської пісні нагороджено гурт «Smile» з Олевська. Лауреати отримали дипломи, подарунки із фестивальною продукцією та грошову винагороду (за 1-ше місце – 300 грн., за 2-е – 200 грн., за 3-тє-місце та спеціальні відзнаки – по 100 грн.).

Гран-прі 12-го відкритого обласного фестивалю української сучасної естрадної пісні «Зорі над Убортю» та премію в сумі 400 грн. заслужено отримав Михайло Прищепа з смт Ємільчине.

Голова журі П. Даценко сказав, що Михайло Прищепа – гордість Поліського краю.

Михайлові 22 роки, рік тому він закінчив Житомирський коледж культури і мистецтва ім.Огієнка й працює в Ємільчинському районному Будинку культури.

За словами призера, спів – це його життя. За сильний голос, що торкає найпотаємніші душевні струни, він дякує своїм батькам, а творчому наставнику – В. Жабровцю – за відмінну професійну підготовку.

Михайло вже втретє брав участь у «зоряному» фестивалі, минулого року співак теж був серед найкращих – посів 1-ше місце.

Через півтори години на Соборній площі міста Олевська відбулось урочисте відкриття гала-концерту фестивалю.

Начальник обласного управління культури, керівник ансамблю «Древляни» Юрій Градовський подарував переможцю фестивалю Михайлу Прищепі приз – мікрофон, й оголосив, що Анна Корсун з Андрушівки нагороджується путівкою на оздоровлення до МДЦ «Артек».

Потім виступили лауреати, призери та артисти – гості фестивалю. Свято, освітлене яскравим різнобарвним феєрверком у нічному небі над тихою річкою Уборть, тривало допізна – своїми піснями настрій олевчанам піднімали запальний, веселий гурт «ЧІП» (Володарськ-Волинський), тріо «Млада» з Києва, народний артист України Юрій Градовський, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Юлія Шафаренко.

Бурхливими оплесками публіка вітала неперевершеного харизматичного Артема Кондратюка – фіналіста програми «Голос країни» та шоу-балет «Авіас».

Завершився фестивальний день святковою молодіжною дискотекою.

Валентина Кравченко