Як мер Житомира Дебой після відпустки на маршрутці готовність міста до зими оглядав. Фото. Відео

Певні зміни в підходах мера до здійснення об’їздів містом спільно з журналістами відбулися після того, як Володимир Дебой повернувся з відпустки.

Якщо раніше Володимир Михайлович з заступниками та начальниками управлінь їздив машиною, то цього разу він підсів у маршрутку до журналістів й взяв з собою заступників Володимира Кропивницького й Юрія Мойсеєва, начальника житлового управління Світлану Півоварову, в.о. начальника управління комунального господарства Віталія Шевчука, заступника губернатора Миколу Олещенка, директора КП “Житомиртеплокомуненерго” Дмитра Рогожина й ще декількох керівників.

Мер пересів на маршрутку. Демократично дуже так все це виглядає. Невже піар? А може в цьому заслуга нового торгово-транспортного заступника Мойсеєва, який переконує, що як би скептично дехто не ставився, він все одно наведе лад в сфері маршрутних пасажироперевезень?

Мета об’їзду – проінспектувати, як здійснюється підготовка міста до зими.

Спочатку показали розкопки на Черняховського, 100. Тут замінюють 200 метрів теплової мережі. Далі повезли на районну котельню №5.

Там Дмитро Рогожин розповів про здійснену за рахунок обігових коштів підприємства заміну котлів та плани у рамках кредиту ЄБРР встановити коегенераційне устаткування, яке вироблятиме 2 М/ВТ електроенергії на годину, що у повній мірі забезпечить потреби станції другого підйому міськводоканалу та дасть можливість цілий рік подавати гарячу воду в квартири мешканців Корбутівки.


Мер каже, що можна заявляти, що ми дамо гарячу воду, але для цього нічого не робити.

“Так от ми показуємо, що ми це робимо системно, але ці проекти настільки складні, що для їх здійснення потрібен не один рік”, – стоїть на своєму Дебой.

Модернізація котельні зменшить тарифи на тепло відповідно до їх собівартості. Але оскільки сьогодні собівартість тепла в Житомирі не відповідає тарифу (72%), проведення цих робіт не гарантує не підняття тарифу, але якщо тариф і зросте, то цей ріст буде набагато меншим, ніж якби ці роботи не впроваджували.

Загалом, співати хвалебні оди вчасності підготовки Житомира до зими все одно немає підстав. І в цьому є дві причини: несвоєчасне проведення платежів держказначейством та затягування проходження держекспертизи.

Через це фактично ще нічого не зроблено. Але в міськраді запевняють, що гроші от-от підуть і за два місяці будуть здійснені роботи, які мали б планомірно виконуватися ще з травня. Це, очевидно, може вплинути на якість їх виконання.

Заступник губернатора Микола Олещенко повідомив, що вкінці серпня в НАК “Нафтогазі” пройдуть переговори щодо видачі Житомиру лімітів на газ в опалювальний сезон. Борг Житомира за газ перевищує 100 мільйонів гривень.

Та Олещенко заспокоює – три роки тому, коли Володимир Дебой ставав мером, цей борг сягав майже 300 мільйонів. Нині це сума боргу всієї області. Газовикам нададуть графік погашення заборгованості, частину якої, якщо вдасться домовитися, можливо реструктуризують.

Щодо ж до готовності багатоповерхівок до зими, то Світлана Півоварова повідомила, що з 875 будинків, під’єднаних до централізованого опалення паспорт готовності поки мають 246 багатоповерхівок. Загалом, житловий фонд Житомира складає 1370 житлових будинків.


До ремонту житлового фонду цього року фактично ще не приступали з причин затримок, пов’язаних з держекспертизами та казначейством, хоча виділено 16 мільйонів гривень, що майже у два рази більше ніж минулого року (8 мільйонів 200 тисяч). За два місяці, якщо гроші прийдуть – робитимуть стаханівськими темпами.

Далі мер із заступниками й журналістами навідався на перехрестя Шевченка-Пушкінська. Там посеред дороги аварійний люк та незаасфальтована розкопка на розі цих двох вулиць, названих в честь світил поезії України і Росії.


Хто повинен міняти люк – питання, яке вимагало з’ясування. Виявилося, що люк належить тепловим мережам, а його основа – управлінню автомобільних шляхів. Тобто, щоб замінити люк КП “Житомиртеплокомуненерго” має направити заявку в КП “УАШ” і тільки тоді будуть здійснені роботи. Самі підприємства чомусь не спішили в цьому розібратися.

Стосовно розкопки, то міський голова також ніяк не міг зрозуміти, чому за місяць тротуар не привели в належний стан. Виявилося, що це розкопка водоканалу, але заявок на її усунення не надходило, за що одразу отримав зауваження Віталій Шевчук. Можливо, так було б і ще дуже довго, якби мер не тицьнув пальцем.

Міський голова розуміє, що поки комунальні служби ніяк не можуть скоординуватися, страждає імідж Житомира, бо гості міста на все це дивляться й роблять відповідні висновки.

Потім за ініціативою журналістки обласного телебачення маршрутка з “рейдовою групою на борту” зупинилась за адресою Довженка, 4.

Там розбита дорога, а в самому центрі – симпатичний символ житомирської розрухи – скат замість люка. Мер на це все подивився, обурився й дав вказівку навести тут лад.

Виявляється, ця ділянка цього року не включена в перелік вулиць, на яких здійснюється поточний ремонт. Жителі приватних будинків кажуть, що від вібрацій в них починають руйнуватися будинки.

Останній пункт “демократичного вояжу” – елітний комплексно утеплений багатоквартирний будинок на Київській, 73. Міська рада профінансувала це утеплення, витративши більше 800 тисяч гривень з міського бюджету.


Сподівання було на те, що жителі інших будинків і собі таке захочуть й утеплюватимуть свої багатоповерхівки на основі співфінансування, тобто якщо мешканці бідами й митарствами зможуть зібрати 50 відсотків від суми робіт, то міський бюджет додає ще 50% і з будинка роблять “ляльку”.

Однак, за словами директора департаменту бюджету та фінансів міськради Сергія Гаращука, поки бажаючих немає. Можливо тому, що для утеплення такого ж будинку кожна сім’я має зібрати по 10 тисяч гривень, а в багатьох квартирах живуть пенсіонери, яким на хліб й корвалол не завжди вистачає.

У міста є ще 2 місяці, щоб підготуватися до зими.

Старе обладнання. Районна котельня №5. Корбутівка

Новий котел

РК-5. Тут по програмі кредиту ЄБРР буде встановлена коегенераційна установка, яка вироблятиме електроенергію й тепло

Люк на перехресті Шевченка-Пушкінська

Те ж саме перехрестя. Більше місяця комунальні служби ніяк не можуть між собою визначити крайнього. Результат – сам за себе говорить.

А це Довженка, 4. Тут розбита дорога й скат замість каналізаційного люка – просто ганьба. Мер дав вказівку відремонтувати цю ділянку. Але хіба це вирішує питання в комплексі?

Київська, 73. Двір будинку, який комплексно утеплили. На цей проект міський бюджет виділив більше 800 тисяч гривень. Мешканцям цього будинку відверто пощастило, тому що вони не заплатили ні копійки, а отримали енергоефективний будинок з привабливим фасадом й гарним благоустроєм дворової території. Кажуть, в цьому будинку живе якийсь депутат.