Як працює «КомЕнерго-Житомир» і трошки про конкурс від управління житлового господарства міськради. Фото. Відео

Напередодні оголошення в Житомирі конкурсу на визначення виконавців з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій Репортер Житомира вирішив подивитися як працює в цій сфері управляюча компанія «КомЕнерго-Житомир».

«КомЕнерго-Житомир» – приватна компанія, яка обслуговує житловий фонд в Житомирі, утримуючи будинки, споруди, прибудинкові території району Польової та Гагаріна.

«КомЕнерго-Житомир» – найбільша в місті обслуговуюча компанія. В її утриманні – 205 житлових будинків, загальною площею 544 тисячі метрів квадратних. Обсяг прибудинкової території – 303,3 тисячі м2. 12,5 тисячі особистих рахунків абонентів. 30 тисяч жителів.

Хто пам’ятає Польову 2000-х, скаже, що там було щось схоже на гетто – розруха й відсутність організації управління діяльністю з утримання будинків.

Нині, якщо нарікання й виникають, то лише з приводу необхідності здійснення капремонту дахів.

Двори чисті, хоча, на деяких прибудинкових територіях виникають питання щодо розміщення сміттєвих баків та паркування під вікнами машин.

На території «КомЕнерго» активно втілюється інститут старших будинків. Зазвичай, це пенсіонери з господарською хваткою, які присвячують свій вільний час організації робіт з ремонтів сходових клітин, внутрішньобудинкових комунікацій, здійснення благоустрою двору.

Там, де старший будинку господар – видно за станом будинку. Віталій Дубовик – старший будинку за адресою Ціолковського, 10.


Всього за рік своєї діяльності спільно з «КомЕнерго-Житомир» жителям вдалося перекрити руберойдом дах, пофарбувати сходові клітини в трьох під’їздах, оперативно усувати пориви водогінних та теплових мереж.

Зібрані кошти жителів будинку на руберойд, «КомЕнерго-Житомир» зарахувало їм в рахунок квартплати, за що старший будинку дякує обслуговуючій організації.

Відомо, яка нині ситуація з проходженням міських коштів через казначейство – перерахунки затримуються. Це вже призвело до зупинки здійснення капітальних ремонтів дахів за кошти міського бюджету.

Директор УК «КомЕнерго-Житомир» Юрій Антіпов з цього приводу зазначає, що незалежно від того, виділятиме місто гроші на капремонт дахів, чи ні, обслуговуюча компанія здійснюватиме ремонти дахів та інженерних мереж будинків, які обслуговує, за рахунок коштів, які надходять від квартплати.

«КомЕнерго-Житомир», на відміну від багатьох житомирських ЖЕКів, обслуговування житлового фонду якими здійснюється фактично в збиток через загальну систему оподаткування та застарілі підходи до управління, не має заборгованості перед фондами й не просить грошей в міської ради на поповнення статутного фонду та на закупівлю техніки.

Навпаки, техніка «КомЕнерго-Житомир» постійно виручає місто в період сильних снігопадів.

Разом з тим, часто доводиться чути нарікання начальника житлового управління міської ради Світлани Півоварової в бік «КомЕнерго-Житомир» стосовно неефективності роботи управляючої компанії.

Сам Юрій Антіпов каже, що у нього з Півоваровою конфлікт на рівні особистісної неприязні, а все тому, що Світлана Іванівна не має жодних важелів впливу щодо Юрія Олеговича, таких, наприклад, як трудовий договір, яким тримають на короткому повідку начальників комунальних ЖЕКів.

Отож, Кібальчича, 2\4 блок В. Цей будинок розташований одразу за кінотеатром «Космос». Дах тут протікав не один рік. Загальна площа даху – 1200 м2.

Депутати міської ради вирішили допомогти – виділили за рахунок депутатських коштів суму, якої вистачить, щоб перекрити 600 м2. Другу половину суми збиратимуть мешканці разом з «КомЕнерго-Житомир» – на основі дольової участі.

Покрівельник розповідає: з травня «закатали» бікроеластом близько 4000 метрів квадратних дахів. До кінця будівельного сезону планується перекрити ще 1000 м2. Каже, бікроеласт – надійний покрівельний матеріал.

Зараз спека і ті, хто працює в офісах мають знати, що днями на дахах “смажаться” працівники комунальних служб, працю яких потрібно, як мінімум, помічати. Але покрівельник «КомЕнерго-Житомир» не скаржиться – робота є робота.


Так само не скаржаться на непрестижність своєї праці жіночки, які роблять ремонти сходових клітин. Ми завітали до них в робочий час.

Жінки, з шпателями в руках й по лікоть в сатенгіпсі не думають про те, що їм важко й доля несправедливо щодо них повелась. Вони орієнтовані на зовсім інші цінності: їм подобається, що після них стає гарно в під’їзді, вони створюють красу, а значить несуть людям добро.

Не треба, звісно все показувати в рожевих тонах – робота тяжка, літом спекотно, осінню – холодно, треба тягатися з відрами шпакльовки, цілий день працювати шпателем, а це робота – не піаритися перед виборцями й розказувати, як ти знаєш, як вивести Житомир з кризи, звісно, не свого блага заради, а саме заради блага людей – набагато важча і чесніша, хоча не така почесна й престижна.

Кажуть, роботи у них – непочатий край.


Житловий фонд великий, плюс молодь обмальовує, та й ржаві комунікації створюють потьоки, тому немає такого, щоб побілений під’їзд роками зберігав привабливий вигляд.

Ще однією функцією «КомЕнерго-Житомир» є утримання прибудинкових територій. Для цього використовуються засоби малої механізації – (мотоблоки, повітродуходувки, газонокосилки, мотокоси).

«КомЕнерго-Житомир» має 10 одиниць такої техніки.

Ми зустріли косарів, які боролися з бур’янами на схилі вулиці Великої Бердичівської біля старого єврейського кладовища. Працівник Єфім розповів, що косить з 9-ти ранку до 17-ї вечора з невеликими перервами, щоб двигун не перегрівався.

Об’єми косіння – колосальні. Тому все робиться швидко й особливих газонів не вимальовують.

Поки так. Хотілося б, щоб місто могло похвалитися акуратними газонами, але для цього треба збільшувати чисельність косарів.

Ми запитали у працівника «КомЕнерго-Житомир», чому жителі багатоповерхівок самі не організовуються й не створюють привабливі газони в своїх дворах. Каже, мешканці цього не роблять огляду на те, що сплачують квартплату.

І їх можна зрозуміти, хоча в Житомирі є будинки, де окремі ентузіасти створюють в своїх дворах навіть світломузичні фонтани (Довженка, 70).

Тепер щодо конкурсу, який оголосили літом, коли депутати у відпустках, розмістивши в газеті «Місто» оголошення відповідного змісту.

Виявилось, що на цей конкурс лотами виставлено одразу всі міські ЖЕКи, включно з тими, житловий фонд яких успішно утримують приватні «КомЕнерго-Житомир» та «четвертий ЖЕК Тичини» (Крошня).

Про те, що в Житомирі за півтора місяці до старту опалювального сезону оголошують конкурс на визначення організацій, які обслуговуватимуть житловий фонд, до останнього не відав навіть начальник житлово-комунального господарства області, депутат житомирської міської ради, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Геннадій Забродський.

Начальник «КомЕнерго-Житомир» Юрій Антіпов каже, що таке враження, що це завчасно непрофесійно спланований дерибан міста про який міський голова Володимир Дебой може і не знати через свою завантаженість, або його можуть вводити в оману.

– Поставте себе на місце міського голови. 15 жовтня – початок опалювального сезону. Якби ви бажали зробити все грамотно й прозоро – коли б ви організовували даний конкурс? Звісно, після завершення опалювального сезону, оскільки у разі зміни обслуговуючої організації – виникають питання передачі прав обслуговування житлового фонду, закриття поточних рахунків й виплату заробітної плати, відпусток (а це великі гроші для збиткових ЖЕКів – тому міська влада має виділити колосальну суму на поповнення статутних рахунків ЖЕКів) й переведення людей в штат приватної структури, якщо вона ще захоче всіх забрати. Тому проводити конкурс напередодні опалювального сезону – критично, – каже Антіпов.

Конкурси з визначення утримувачів житлового фонду проводяться на вимогу держави з метою уникнення монополізації цього ринку послуг та з метою підвищення ефективності та функціонування житлово-комунального господарства, поліпшення якості послуг, зниження нераціональних витрат.

Проведення конкурсу регулює Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, постанова Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 N 631 “Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг”, ст. 30 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

В цих законах чітко прописані вимоги до учасників такого конкурсу. Але житомирський міськвиконком 9.10.2008 рішенням № 709 затвердив порядок проведення такого конкурсу в місті Житомирі.

Начальник «КомЕнерго-Житомир» зазначає, що в прийнятому міськвиконкомом рішенні відсутні такі вимоги до учасників, які є в постанові Кабміну № 631, як «фінансова спроможність», «строки надання послуг», «наявність позитивного досвіду роботи» і т.д.

– Тобто, це означає, що прийдуть фірми типу «Рога і Копита», які не мають позитивного досвіду і конкурсна комісія віддасть на їх поталу житловий фонд Житомира. Тим більше, що у комісії – «свої» люди, – пояснює цілі проведення цього конкурсу директор компанії, яка надає житлові послуги жителям Польової.

Юрій Антіпов каже, що якщо й потрібно згідно законодавства провести конкурс, то робити це треба прозоро – визначити найбільш проблемні ЖЕКи й виставити їх на конкурс, а не виставляти напередодні опалювального сезону всі ЖЕКи, включно з приватним «ЖЕКом Тичини» (лот №3), контракт з яким діє до жовтня 2014-го року.

Такі ж питання виникають у Антіпова й по ЖЕКам, житловий фонд яких обслуговує «КомЕнерго-Житомир». Каже, виставляють на конкурс одним «гамузом» 16-й ЖЕК, хоча одну частину житлового фонду тут обслуговує сам ЖЕК, а іншу – «КомЕнерго-Житомир».

Виявляється, в «КомЕнерго-Житомир» закінчився договір з міською радою. Сталося це 9 червня 2013-го року. Згідно пункту 8.2 цього договору, кожна зі сторін мала б повідомити іншу сторону щодо завершення, або пролонгації дії договору.

– Ми повідомили міську владу, що даємо згоду на продовження дії договору, але мерія порушила всі терміни відповіді на наше звернення, – продовжує Антіпов.

«Виходячи з цього – згідно ст. 1036 Цивільного кодексу України, у разі відсутності заяви однієї зі сторін про припинення, або зміну договору управління майном після закінчення його строку, договір вважається продовженим на такий самий строк і на таких самих умовах».

– А що по факту?

“А по факту, місто оголошує конкурс й виставляє на лоти житловий фонд, який ми законно утримуємо. Ми не будемо з цим миритися, а подамо позов у Господарський суд й вимагатимемо зняття з конкурсу лотів №10 та №13.”

Антіпов каже, що «КомЕнерго-Житомир» не претендує на житловий фонд інших ЖЕКів. Управляюча компанія розуміє, що шлях, який вона пройшла поки недостатній для її входження на території інших ЖЕКів, оскільки на підпорядкованій ділянці ідеальний порядок ще не наведено.

«КомЕнерго-Житомир» покидати без бою свої напрацювання не збирається. «Ми були, ми є і ми будемо», – заявляє пафосно Антіпов.

За його словами, пріоритет компанії – покращувати якість надання житлових послуг на ввіреній території.