Атака на ТТУ

Чергова, масована контр – атака та ЖТТУ! 

Якщо хтось думав що рішення сесії Житомирської міської ради та Розпорядження голови ЖОДА Рижука С.М., про виділення законних коштів в вигляді субвенцій( повернення) з державного бюджету головному комунальному перевізнику Житомирщини ЖТТУ розставляє всі крапки над «і», то глибоко помилялись, бо це була тільки чергова грошова подачка від влади, а не продумане, та виважене рішення, яке розв’язує проблему або хоча дає на це шанс. 

Довідково: за два тижні до оголошеної конференції працівників ЖТТУ призначеної спершу на 15, а потім на 20 серпня більшість центральних теле та радіо каналів, електронні та друковані медіа, систематично анонсували цю подію, а точніше, можливий страйк працівників ЖТТУ з перекриттям дороги та паралізацією всього руху в перші дні шкільного навчання, а саме на 02 вересня.
Органи центральної влади, уникаючи негативного резонансу на всю країну дали вказівку, не допустити такої події, яка серйозно може вплинути на і так розбурхане небаченим суцільним господарським «бардаком» суспільство, що може привести до непередбачуваних наслідків.
Що в цьому випадку залишалось робити тим, від кого залежало рішення, правильно, – тільки взяти під козирок, тобто виконати вказівку зверху. 

Але приватно – перевізницький «джин» давно випущений з пляшки, він не звик відступати, точніше ділитися коштами з працівниками ТТУ, їм мало десятки і сотні тисяч зелених, вони хочуть мільйони, тотальну монополію на перевезення та диктат своїх умов для тих, хто регулює цей процес, тобто – керувати владою.
Для цього приватні перевізники вирішили задіяти «важку артилерію» у вигляді деяких нардепів та деяких міських голів Житомирщини. 

Якщо у міських голів, для загального порядку, ще є сенс «противитись» зменшенню субвенцій на мільйон – другий гривень (бо вони хочуть і надалі в «ручному» режимі на-право і на-ліво керувати перевізниками і тримати ситуацію на контролі), то народним депутатам втручатися в справи розподілу
( деребану) державних субвенцій не тільки не варто, а то і просто примітивно.
Нашим «доблесним» народним депутатам(хоча б від Житомирщини), варто в кінці-кінців взятися до ініціативної законотворчої діяльності, на яку ми їх туди і обрали. 

Саме така діяльність має привести до справедливого та логічного законодавчого урегулювання пасажироперевезень, що взагалі повинно було б усунути таке архаїчне, неприродне явище для ринкової економіки та зубожілої держави, як низка нічим не виправданих пільг для соціально вразливих верств населення та заміна їх персональною монетизацією.
Наші «кращі» представники від Житомирщини в Верховній Раді мають створити справедливі та рівноцінні умови оподаткування в цій сфері, поставивши в одинакові умови комунальних перевізників та приватників. 

На сьогодні у всьому світі Ви вже не побачите такого пасажирського транспорту, як «газелі – душогубки» , які немов шуліки, «шастають» по центральним міським дорогам в пошуках чергового пасажира що жестикулює про зупинку руками , ногами, а то і іншими частинами тіла.
Ви (нардепи), найперше маєте і мусити зробити все, аби такого ганебного явища, як хаотичне, небезпечне перевезення людей непристосованим транспортом заборонити, як явище взагалі, поставивши за основу європейські стандарти по обслуговуванні населення вище, чи їх ось, вузько-приватних інтересів. 

Але ні, вони «не по цьому», вони просто «за народ», вірніше за ту його частину, яка з цього народу системно збирає і вершки і останні копійки. Вони, за того багатого та самодостатнього приватного перевізника, який за таку добру справу обов’язково віддячить, чи то «кешом», чи то виділить з свого парку маршрутки для людей на мітинг в Київ, чи то на заміський колективний «пікнік», який в народі просто іменується п’янкою.
До речі, паростки сучасного ставлення до перевезення пасажирів вже є і в Житомирі. 

Так, власник 115-го маршруту(відома особа в цій царині) повністю замінив авто парк, на, хоч і не нові, але сучасні, великі, комфортні та головне пристосовані до перевезень автобуси західного виробництва, за що йому має бути окрема дяка. Але, при тих коштах, що він має за рік саме з цього маршруту( а це, за підрахунками фахівців орієнтовно S 250 тисяч зелених) оновлюватися має не тільки автопарк, а і зупинки для своїх автобусів по всій лінії маршруту з уже електронними та неоновими табло, розкладом руху, що коштує порівняно «копійки» з отриманими надприбутками. І повірте, якщо цей та інші перевізники так вчинятимуть,то шанси добре заробляти постійно, при любій владі і кон’юктурі ринку у них будуть великі і завжди. 

Але повернемося до актуальних подій, вірніше, до сесії Житомирської обласної ради, яка призначена на 19 вересня 2013 року і має затвердити вище згадуване розпорядження голови ЖОДА про збільшення субвенцій для ЖТТУ з 30 % до 49%( а раніше було 60%). 

Здається мені, що недавня ситуація в обласній раді з першу з виділенням тридцяти тисяч гектарів землі під розробку ільменітів, а потім скасуванням свого ж рішення має всі шанси повторитися у всім відомий спосіб, а саме: 

1. «добрий» голова ЖОДА Рижук С.М., видав Розпорядження про збільшення субвенцій з держбюджету для забезпечення пільгових категорій громадян на користь ЖТТУ 

2. «погана» Житомирська обласна рада( орган колективної відповідальності – безвідповідальністі) не затверджує Розпорядження, чим вступає в «безкомпромісний» конфлікт з головою ЖОДА
Відоме прислів’я: «І вовки ситі і віці цілі» в вигляді чергового фарсового спектаклю може бути розігране в сесійній залі обласної ради і цього разу. 

Довідково: Маршрутні автобусні перевізники не мають ніякого юридичного права брати та висаджувати пасажирів на зупинках тролейбусів, трамваїв, але роблять це регулярно, на очах у державних контролюючих служб та органів ДАІ, яким «начхати» на це грубе порушення ч.2 ст.121 правил дорожнього руху, за яке, кожного разу, на кожну маршрутку, мають накладати штраф у вигляді 255-340 грн. 

За аналогічне порушення особа на приватному авто платить штраф не апелюючи до працівника ДАІ, бо розуміє, що порушив серйозно і без права на оскарження або апеляцію
– приватні маршрутні перевізники після 20.00 в більшості випадків самостійно та безпідставно різко скорочують кількість автобусів, а після 10.00 припиняють рух майже повністю, і це, не дивлячись на взяті договірні зобов’язання затверджені міською владою графіки, порядки, тощо. 

Якщо б до цієї справи підійти серйозно та принципово, то цього «з головою» вистачило б щоб міській владі (при бажанні) розірвати відносини з таким перевізником та примусити інших виконувати свої зобов’язання.
Такий свідомий і відомий для всіх «беспрєдєл» можливий тільки тоді, коли всі відповідальні служби систематично беруть «на лапу» – певну «таксу» (визначену суму грошей), за що закривають свої очі, вуха на такі порушення
(при цьому інтенсивно набиваючи кишені баблом), а то ще і пробують закривати роти тим, хто про це говорить. 

Отож, навести порядок з маршрутним перевезенням в місті не просто, а дуже просто, потрібно тільки практично зайнятися цим, робити прості, щоденні, законні кроки, а не робити всім відповідальним особам регулярно «озабочений» вигляд, при цьому не роблячи практично нічого. 

Ось, нещодавно, «пішли» начальника Житомирського міського відділу транспорту К.Подпокровного, кажуть, голосватий був хлопець, непогано знався на цій справі, доволі впевнено та з перспективою деякий час «тягнув лямку», пропонував ґрунтовну реструктуризацію пасажирських перевезень в місті, але чи потрібні нам такі на сьогодні ?  

На разі ні, але, я впевний, – будуть ще витребувані такі особи, рано чи пізно!
Те що написано мною про ситуацію з перевезенням – не велика новина, але її має знати побільше люду, а от, що робити далі, без перебільшення, багатостраждальним працівникам ЖТТУ, то ось мої прості «хлопські» поради: 

1. наполегливо пропонувати міській раді призначити керівником управління, свою, перевірену особу. Не довіряти різного роду «зайдам» та «прилипалам», які ставлять на меті або «зірвати» круглу копійчину, або штучно довести до банкрутства комунальне підприємство 

2. системно проводити відкриті зустрічі в колективі, запрошуючи: представників різних гілок влади, народних депутатів від Житомирщини, керівників фракцій Житомирської міської та обласних рад, окремих депутатів, таким чином, втягуючи широке коло осіб в процес колективної відповідальності за долю ЖТТУ 

3. до регулярного висвітлення проблем ЖТТУ залучити численні місцеві медіа, окремих журналістів з центральних видань, можливо в штат управління ввести посаду піар-менеджера 

4. без справжнього залучення широких кіл громадськості( від пенсіонерів до піонерів) наодинці комунальним перевізникам не подолати цього багатоголового монстра, тому залучити на свою сторону потрібно чималу, активно налаштовану частину суспільства
5. в день проведення сесії обласної ради(в рамках передбачених законодавством), організувати низку масових акцій, які мають позитивно вплинути на рішення обласного депутатського корпусу.

Без публічного тиску на всі гілки влади, колективної відповідальності за долю міського комунального електротранспорту наодинці ЖТТУ не встояти, не вижити, тому це завдання всієї громади міста Житомира, та і області…