Навіщо Житомиру Культурна версія. Фото

Втретє в Житомирі проводять Культурну версію святкування Дня міста.

Офіційне святкування, яке відбувається в першу неділю вересня, очевидно теж має бути культурним – запросили Олега Скрипку й гурт “ВВ”.

Цього року місто відсвяткує 1129 років з дня заснування. Житомир – одне з найстаріших міст України. Його історія бере свій початок в легендарні часи зародження Київської русі – могутньої протягом декількох століть держави.

Разом з тим, незважаючи на свою древність, місто віками не могло похвалитися культурною складовою. Це виражалося як в архітектурі, так й в тому, що визначні поети, які в свій час мешкали в Житомирі, надовго в місті не затримувалися.

Культура – це те, що трансформує свідомість й дає поштовх для руху вперед.

Візьмемо на себе відповідальність за наступні слова: рівень організації загальноміських свят в Житомирі за останні декілька років зріс. Неостанню роль в цьому відіграла “Культурна версія”, втілена в форматі вуличного театру.

Ідея й реалізація належить депутатам Геннадію Зубко й Сергію Сухомлину.

Щодо концепції проекту, Геннадій Зубко сказав таке: “Культурна версія – спроба перенести театральне дійство, концерти на відкриту ділянку, щоб могло прийти якомога більше людей.

Цього року ми зробили розширений формат – була дитяча вистава, свято для людей поважного віку, яке пройшло на Михайлівській. Нам хотілося створити відпочинок для наших батьків і показати молоді, як можна відпочивати без алкоголю.

У нас вистачає талантів, яких сьогодні знають за межами України. Тому я хочу, щоб натхнення, яке ми сьогодні отримаємо, передалося на наступний рік, і місто Житомир стало відкрите не лише для житомирян, а й гостей міста.”


В подальших планах Зубка й Сухомлина – організувати в Житомирі джаз-фестиваль, фестиваль вуличних театрів.

“Ми переконані, що таких проектів, як Культурна версія, має бути багато – маленьких, великих, театральних, художніх, танцювальних. Вони мають створити певну емоційну хвилю, яка змінить культурний образ міста.

Змінюймося! – закликав зі сцени Сухомлин.

Цьогоріч на сцену в Житомирі вийшли Володимир Соляник, Назгуль Шукаєв, дитячий хор «Глорія» й «Київ Арт Ансамбль», співали Illaria та Володимир Гришко.

Трансформація свідомості культурою заради розвитку Житомира, – Сухомлин