Стали зрозумілими цілі конкурсу ЖКГ в Житомирі

Результати конкурсу на визначення організацій, які утримуватимуть житловий фонд в Житомирі, прояснили мету його проведення.

Формально, конкурс провели на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 631 “Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг” та рішення адмінколегії Антимонопольного комітету.

Однак, як стало зрозуміло з результатів конкурсу, які оголосила сьогодні начальник житлового управління міської ради Світлана Півоварова, фактичним результатом його проведення стало не введення на ринок обслуговування житлового фонду приватних фірм, а якраз навпаки – усунення таких з ринку й встановлення тотального контролю управління житлового господарства над всіма ЖЕКами міста.

Нагадаємо, в Житомирі до останнього часу діють 2 приватні обслуговуючі організації – ПП “КВЖРЕП №4 та ТОВ КК “Коменерго-Житомир”, які обслуговували житловий фонд КВЖРЕПів №4 (район Крошня) та №13, 16 (район Польова) відповідно.

Приватні ЖЕКи обслуговують найбільші спальні райони міста. Відповідно, грошей там багато. За рахунок надходжень від квартплати та спрощеної системи оподаткування ці організації були економічно незалежними від міського бюджету.

Ініціативи та напрацювання начальника ПП “КВЖРЕП №4” Володимира Тичини щодо роздільного збору сміття, отримали схвалення в місті. Так само як і техніка КК “Коменерго-Житомир” не раз виручала місто в період снігопадів.

За логікою приватні компанії мали б вигравати цей конкурс, оскільки мали досвід роботи та напрацювання, тим більше, що договір з ПП “КВЖРЕП №4” дійсний до жовтня 2014-го року.

Однак, приватні компанії програли конкурс з надання житлово-комунальних послуг в Житомирі. Якими були переваги КВЖРЕПів, Світлана Півоварова не уточнила.

Частину пропозицій 5-ти приватних компаній, які взяли участі в конкурсі, комісія відхилила, а ті, які розглядались в закритому режимі, не набрали для виграшу достатньої кількості балів.

Коментуючи результати конкурсу Півоварова сказала, що перемога комунальних ЖЕКів там, де раніше були приватні, не означає, що приватні підприємства усувають з ринку.

“Є окремий позитивний досвід по окремим послугам у КК “Коменерго-Житомир” та ПП “КВЖРЕП №4″. Чому ви вважаєте, що приватні ЖЕКи програли? Приватні підприємства не програли. Змінилися відносини і все. Вони як працювали, так і будуть працювати – з ними заключиться угода, – але привели у відповідність…”.

А невиграли приватні компанії, за словами начальника житлового управління міської ради, у тому числі й тому, що техніка, яку вони заявляли як свою, насправді, була взята ними в оренду в комунальних підприємств, при цьому по документам вони передавали цю техніку в оренду іншим структурам. “Було таке, що одну й ту ж комунальну техніку 3-4 компанії кожна від себе подавала в конкурсних пропозиціях, як власну. Це було вивчено, з цього зроблено висновки”.

На запитання Репортер Житомира, як так вийшло, що комунальний КВЖРЕП №4, в якому працює декілька людей виграє конкурс в ПП “КВЖРЕП №4”, де є напрацювання й позитивний досвід, Світлана Півоварова відповідає, що КП “КВЖРЕП №4” надає в оренду приватному підприємству всі орендовані приміщення, адмінприміщення, бази хозблоків, майже всю техніку.

“То хто кому здає в оренду? Хто власник цих приміщень, техніки – комунальне підприємство, чи приватне?” – запитує начальник житлового управління.

На переконання Світлани Півоварової, конкурсна комісія прийняла правильне рішення, оскільки управління житлового господарства працює з комунальним підприємством, директор якого, перебуваючи на контрактній основі, виконує всі рішення виконавчого комітету, сесій міської ради.

“Тобто, ми маємо вплив. На жаль, приватне підприємство ми не можемо примусити якісно прибрати до дня міста необхідні території, направити туди людей”, – пояснює необхідність безпосереднього підпорядкування начальників ЖЕКів управлінню житлового господарства Світлана Півоварова.

Начальник УЖГ запевняє: “Послуги надаватимуться якісніше і в повному обсязі”.

Разом з тим, нинішній етап реформування ЖКГ України передбачає реалізацію таких процесів:

1. Інституційних, пов’язаних з демонополізацією управління житлом та комунальною інфраструктурою, зміною організаційно-правових форм організації ЖКГ, перерозподілом ринків послуг;

2. Організаційних, які пов’язані з перерозподілом повноважень щодо ЖКГ між рівнями влади, відходом органів місцевого самоврядування від керівництва господарською діяльністю підприємств, переходом на нові форми договірних відносин (оренда, концесії).

В Законі України “Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки” йдеться про стимулювання приватної підприємницької ініціативи у виконанні завдань розвитку житлового фонду та комунальної інфраструктури.

Також в цьому ж законі йдеться про необхідність розвитку ринкових відносин та відповідної інституційної інфраструктури, поетапного дерегулювання і лібералізації потенційно конкурентного ринку за умови розвитку системи державного регулювання природних монополій.

Чи йдуть результати конкурсу на утримання житлового фонду в Житомирі врозріз положень Програми реформування ЖКГ України – це вже питання до експертів галузі.

Цікаво також, чи не зростуть тарифи для жителів Польової і Крошні через переведення обслуговуючих організацій зі спрощеної на загальну систему оподаткування.

Начальник ПП “КВЖРЕП №4” Володимир Тичина та юрист КК “Коменерго-Житомир”, покидаючи сесійний зал після оголошення результатів конкурсу сказали, що будуть подавати до суду.