Свавілля влади, чи чудеса у Чуднівському районі?

Чим більше кажуть про відкритість і прозорість, тім більше в мене виникає сумнівів стосовно чесності намірів сторони, яка декларує такі потужні поняття.

А мова йде за невеличке село Дідківці та село Дубище Чуднівського району, яке розташоване на Житомирщині, землі якого, (а саме 53 га. родючої землі), по програмі Уряду були включені до земель, на яких буде розташована сонячна електрична станції (далі СЕС), тобто станція альтернативної енергетики.

Одразу скажу, що я нічого не маю проти цієї прогресивної ініціативи, але не ціною знищення родючої землі та порушенням екосистеми рідної Житомирщини. Вивчаючи це питання скажу одразу, що в цьому контексті є окрема думка фахівців, що Україна не може дозволити собі альтернативну енергетику.

Таку думку на круглому столі: «Енергостратегія України: у пошуках балансу між інтересами виробників і споживачів», що відбувся 17 вересня цього року, висловив президент Всеукраїнської громадської організації «Енергетична асоціація України» Василь Котко.

«Альтернативна енергетика – це звичайно річ дуже хороша для екології, модна, але занадто дорога. Особливо для такої бідної країни, якою сьогодні є Україна» – сказав він.

На його переконання держава не може компенсувати фінансовий розрив, який існує між тим, за якою ціною купує «зелену» енергію Україна і скільки за неї платить вітчизняний споживач.

«Я нагадаю, що тариф сонячної енергетики був 5,05 гривень перші там 2 роки, а зараз він – 3,6 гривень за один кіловат/годину. У той час як населення платить 24-28 копійок максимум. А хто цю різницю повинен покривати?», – констатує Котко.

На думку експерта енергетичної галузі, колишнього глави Держатомнагляду України Миколи Штейнберга, розвиток альтернативної енергетики в найближчому майбутньому не має перспектив унаслідок відсутності відповідних регулюючих потужностей та ретельно прорахованих Державних Програм.

Фраховуючи думку фахівців, а також незрозуміле місцерозташування покищо проекту СЕС, я з експертами згоден виходячи з наступного:

1. У відповідності до карти сонячного випромінювання, Житомирщина взагалі не входить в зональність потужної сонячної активності, яка б дозволила ефективно використовувати з відповідним КПД сонячну електростанцію.

2. Земля, на якій планується розташування СЕС на Житомирщині в даному районі, хоча і є не пайовою, але є цілісною ділянкою, за цільовим призначенням сінокосом та пасовищем, тобто родючою, але аж ніяк не пісок, глина чи каміння, тому використання її для станції – є антидержавним.

3. Хоча, альтернативна енергетика є екологічно чистою, є ряд недоліків, а саме:

А) Незважаючи на екологічну чистоту отримуваної енергії, самі фотоелементи містять отруйні речовини, наприклад, свинець, кадмій, галій, миш’як і т. д., а їх виробництво споживає масу інших небезпечних речовин. І їх вплив на організм людини до кінця не вивчений. Сучасні фотоелементи мають обмежений термін служби (30-50 років), і їх масове застосування поставить в найближчий час складне питання їх утилізації.

Б) Атмосфера в районі СЕС збільшується на два-три градуси, що сприяє прогресуванню парникового ефекту.

В) Ефективність фотоелектричних елементів помітно падає при їх нагріванні, тому виникає необхідність в установці систем охолоджування, зазвичай водяних, тому виникне потреба у воді з місцевих водоймищ, чи буріння свердловин, що ніяк не поліпшить екологічні та природоохоронні принципи Державного підходу до надр та ресурсів.

4. Вартість самого проекту складає 55 млн. грн. внаслідок високих цін на сонячні фотоелементи. Однак, незважаючи на це, програми соціально-економічного розвитку сіл Дідківці та Дубище Чуднівського району немає. 20 робочих місць, які пропонуються на станції, аж ніяк не вплинуть на зайнятість населення…. Чи це Державницький підхід?

5. Чи є Генеральний план розвитку села, чи є в цьому плані відповідна СЕС? Тачи відповідає дійсності факт, що земля яку відведено під СЕС, входить в склад села у відповідності до плану підписаного паном Захарченко О.Л.? Чим думали місцеві депутати,чи Голова Ткучк В. А коли приймали відповідне рішення про виділення ділянки? Я знаю, що зі всієї області тільки вони погодилися на цей крок. До багатьох голів підходили, але дорий хазяїн своєї землі не віддасть!.

6. І найголовніше, Рішення про передачу земельної ділянки відбувалося в незрозумілому для громади села режимі. Начебто в газеті (зі слів голови села Дідківці), була опублікована об’ява про проведення громадських слухань в липні (перод відпусток) 2013р. і ці громадські слухання було проведено (!), про що нікому нічого не відомо.

Тому 14.09.2013р. громада села Дідківці в приміщенні сільського будинку культури, за участю голови Ткачука Віталія Андрійовича, провела слухання щодо доцільності знаходження СЕС на територіі села.

Іниціатором проведення зборів була відома активістка Машталяр Валентина Анатоліївна, яка своєю непримиримою позицією до влади дуже незручна людина, оскільки боротьба за справедливість є її життєвою позицією. Я був присутній на цих зборах і можу слово в слово підтвердити все, що там відбувалося.

На слуханнях стало відомо, що проект буде втілювати в життя ТОВ «Волинська СЕС». У зв’язку з чим багато питань до замовників, виконавців і підрядників.

На засіданні було прийнято рішення, яке підписали 21 мешканець села, про витребування відповідних рішень, про передачу 53 га. сільськогосподарської землі, а також вимога про зустріч із замовниками та виконавцями проекту.

Також було написано заяви про злочини щодо зловживань до Житомирської обласної прокуратури, фракції Політичної партії «УДАР» і особисто Віталію Кличко, яка вже зареєстрована, та взята під особистий контроль.

Незрозумілою була наступна реакція (через неділю) Чуднівської районої міліції, а саме капітана Катюжинського Миколи Анатолійовича, який разом з дільничним інспектором с. Дідківці Козел Володимиром Анатолійовичем (його батько був присутній на зборах і особисто підписав заяву), робив об’їзд мешканців села і особисто питав, чого вони підписали заяву на свого голову.

Під час опитування у активістки Валентини Анатоліївни стався серцевий напад, після чого міліція залишила у спокої людей. Це що потрібно було робити, щоб довести людину до такого стану? Можна тільки здогадуватися. Подейкують, що у пана капітана родичі працюють у земельному відділі району….?

Тоді у мене виникає питання: це що, продовження репресивних методів роботи і прикривання незрозумілих оборудок? Чи Державна програма боротьби з корупцією вже не діє? І це не всі епізоди зловживань, людей у погонах, по відношенню до активістів, та небайдужіх селян. Чи вони думають, що залякування селян, це просто так пройде?

Чи хто хазяїн на землі, селяни, які за копійки працюють, чи «оборотні» в погонах, що отримують чималу заробітну плату, за рахунок податківців? Хочу переконати, що ні!

Тому вважаю, що у проблемі будівництва такого дорогого об’єкту є більше питань, ніж відповідей. І бажано, щоб керівництву району і області не було завдано удару по іміджу цим досить складним питанням, яке потребує Державницького виваженого підходу до села.

P.S. Дякую ЖИТОМИРЯНАМ за довіру і підтримку! Дуже приємно!

http://ruporzt.com.ua/politica/48894-ht o-stan e-nastupnim-merom-zhitomira.html