Як на Житомирщині охороняють державні секрети

У Житомирській області з початку року СБУ виявила 76 порушень законодавства про державну таємницю.

З початку року в рамках здійснення контролю за станом охорони держтаємниці співробітники УСБУ провели 105 перевірок в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, де циркулює інформація з обмеженим доступом.

У їх ході виявлено 76 порушень законодавства у вказаній сфері, 29 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ознаками статей 212-2 та 212-5 КУпАП, призначено 7 службових розслідувань.

За результатами перевірок ліквідовано 16 суб’єктів режимно-секретної діяльності.

На адреси керівництва відповідних суб’єктів РСД регіону направлено 93 інформування щодо необхідності усунення виявлених недоліків у сфері охорони інформації з обмеженим доступом.

На Житомирщині більше 8 тисяч осіб працюють з відомостями, що становлять державну таємницю. Процедури перевірки у зв’язку з допуском до неї здійснюють співробітники Управління. Цього року його надано 1,5 тисячам громадян.

Водночас у зв’язку із відсутністю обґрунтованої необхідності у роботі із секретною інформацією скасовано понад 900 допусків та 240 номенклатурних посад, що невиправдано передбачали надання допуску до державної таємниці.

Інформація обмеженого доступу висуває серйозні вимоги до осіб, які з нею працюють: готовність взяти на себе відповідні зобов’язання і обмеження, неухильне дотримання режиму секретності, належна професійна і спеціальна підготовка.

Прес-група УСБ України в Житомирській області