Житомирщина готова до участі в проекті ЄС Східне Партнерство, – Запаловський

Голова обласної ради Йосип Запаловський зустрівся з групою експертів Програми Європейської Комісії «Сприяння регіональному співробітництву країн Східного партнерства».

В рамках зустрічі обговорено перспективи участі територіальних громад Житомирщини у спільних програмах транскордонного співробітництва між Білоруссю та Україною.

Транскордонне співробітництво – спільні дії, спрямовані на встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших відносин між територіальними громадами, їх представницькими органами, місцевими органами влади, відповідними органами влади інших держав у межах компетенції.

Йосип Запаловський повідомив експертів Єврокомісії, що Житомирщина серйозно налаштована на конструктивну та тісну співпрацю з країнами трансконтинентального співробітництва у рамках проекту, який під егідою Європейського Союзу стартував в 5 країнах, у тому числі в Україні.

«Житомирська область має достатньо ресурсів та засобів для участі у такому перспективному Проекті ЄС як Східне Партнерство. Обласна рада, депутатський корпус, міські, сільські та селищні голови готові запропонувати до розроблення та впровадження у рамках Програми чимало корисних проектів, спрямованих на поліпшення якості життя людей і знайти можливості для їх співфінансування з місцевих бюджетів», – сказав голова обласної ради.

Українсько-білоруське транскордонне співробітництво на даному етапі взаємовідносин двох країн передбачає:

1. Обмін досвідом роботи органів місцевого самоврядування у розвитку сільських територій;

2. Розв’язання екологічних проблем (питна вода, очищення водних ресурсів, утилізація промислових відходів та сміття);

3. Підтримка територіальних громад у забезпеченні доступу жителів до якісної освіти, медичного обслуговування;

4. Розширення мережі закладів з надання соціально-побутових послуг;

5. Розробка спільних туристичних маршрутів, послуг та стратегій;

6. Співпраця аварійно-рятувальних служб з метою вирішення спільних проблем;

7. Спільна діяльність з мінімізації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; спорудження сучасних інженерних мереж та ряд інших.

Керівник Програми територіального співробітництва Олексій Секерєв говорить, що мета цієї діяльності – налагодити партнерство прикордонних територій та активізувати контакти місцевих органів влади, територіальних громад, неурядових організацій задля розробки спільних проектів ефективного розв’язанні економічних та соціальних проблем територій.

З української сторони до регіонів транскордонного співробітництва у рамках Проекту обрано Волинську, Рівненську, Житомирську, Чернігівську та Київську області. З Білоруської – Гомельську, Брестську та інші.

Фінансовий внесок ЄС у реалізацію проектів для громад Житомирщини становить 4 мільйони 25 тисяч євро.

Про це інформує прес-служба обласної ради.