На Житомирщині корисні копалини видобувають в основному нелегально

Житомирська міліція відзвітувала про припинення роботи 7 незаконних кар’єрів з видобутку піску, що діяли на територіях чотирьох районів області.

В результаті накладено арешт на техніку (екскаваторів, бульдозерів, вантажівок) та «отриманих злочинним шляхом цінностей» на суму понад 1 мільйон гривень.

Про це пише Урядовий кур’єр.

«Суб’єкти підприємницької діяльності — від будівельників до автодорожників і комунальників, які щороку заготовляють мільйони тонн піщано-сольової суміші для боротьби з ожеледицею, — купують «крадений» пісок? Зокрема на Житомирщині нині офіційно діють лише три піщані кар’єри. Два з них належать склозаводам, сировиною для роботи яких служить аж ніяк не «рядовий» будівельний пісок. Отож фактично на всю область — один-єдиний кар’єр, відкритий ще за радянських часів для потреб гіганта будівельної галузі — Житомирського комбінату силікатних виробів», – пише видання.

Щоденно в Житомирській області видобувається щонайменше тисячі тонн «лівої» сировини.

«Отож, якщо ця продукція стабільно надходить замовникам, а взимку дороги області не паралізовані через ожеледицю, то висновок очевидний: правоохоронні й екологічні служби недопрацьовують, що дає змогу красти чи, точніше, видобувати пісок з недотриманням вимог чинного законодавства», – зазначає Урядовий кур’єр.