У Житомирській області щороку зростає кількість хворих на цукровий діабет

Поширеність цукрового діабету в Україні та в області має тенденцію до зростання.

За 2012 рік в області поширеність цукрового діабету складала 2605,6 на 100 тис.нас, за І півріччя 2013р. – 2636,7 на 100 тис.нас.

Такі дані озвучили 28 жовтня під час засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

За 9 місяців 2013 року в Житомирській області зареєстровано 34 208 хворих, з них дорослих 34 026 та 182 дитини. Потребує інсулінотерапії 5 890 хворих, з них 182 дитини.

Правда, ускладнення цукрового діабету, а саме діабетична нефропатія, ретинопатія, катаракта, гангрена мають тенденцію до зниження.

За 1 півріччя 2013р. зареєстровано 29 гангрен нижніх кінцівок та виконано 15 ампутацій нижніх кінцівок (за 9 місяців оперативна інформація 46 гангрен та 23 ампутацій). (За 2012 рік було зареєстровано 80 гангрен та виконано всього 47 ампутацій н/к).

Довідково.

Причиною цукрового діабету є недостатність або відсутність гормону інсуліну, внаслідок чого клітини майже не реагують на нього. Так як інсулін відповідає за засвоєння цукру, то через його поганий виробітку, вміст цукру в крові підвищений.

1) Надмірна маса тіла, ожиріння.
2) Недостатня фізична активність (гіподинамія), яка збільшує ожиріння.
3) Споживання великої кількості тваринних жирів і вуглеводів легкозасвоюваних.
4) Наявність діабету в родичів.

Хворі на цукровий діабет постійно відчувають спрагу, відзначають часте сечовипускання, яке може призвести до зневоднення організму, вони швидко втомлюються і відчувають занепад сил. Також сильне схуднення або набір ваги може бути ознакою цукрового діабету.

Діагностика цукрового діабету найчастіше досить проста. Якщо у хворого є ознаки і явні симптоми захворювання, буває достатньо перевірити рівень цукру в крові. Але іноді це вимагає більш складних досліджень.

Більш схильні до цього захворювання люди з надмірною вагою, що ведуть малорухомий спосіб життя. Тому основна профілактика цукрового діабету – фізичні навантаження, достатня рухова активність, збалансоване харчування.