Бондаренко в Житомирі розповідав чому Асоціація з ЄС для України не на часі

За тиждень до самміту “Східне партнерство”, який пройде у Вільнюсі, уряд вирішив призупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС.

Таке розпорядження оприлюднено у четвер, інформує “Українська правда”.

“Призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами — членами, з іншої сторони, і дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. “Про підготовку до підписання проекту Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами — членами, з іншої сторони”, – сказано в розпорядженні.

Згідно з розпорядженням, таке рішення ухвалено “з метою вжиття заходів щодо забезпечення нацбезпеки, більш детального вивчення та опрацювання комплексу заходів, які необхідно здійснити для відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямів торговельно-економічних відносин з Російською Федерацією та іншими державами — членами СНД”.

Водночас, в цей же день Президент Віктор Янукович у Відні запевняв Європу в тому, що Україна продовжує свій євроінтеграційний шлях, а Президент Росії Володимир Путін сказав, що Росія вже нібито й не проти встановлення Україною асоційованого членства з Євросоюзом.

Сьогодні ж в Житомирі політолог Кость Бондаренко на запрошення КВУ розповідав чому Асоціація з ЄС для України не на часі.

З його слів, економіка України не готова відкривати західний кордон для європейських товарів.

Якщо ще в березні 2012-го року ріст економіки передбачався на рівні 3-5%, то нині ситуація набагато складніша й за умов, коли МВФ не погоджується розморожувати для України кредитну програму, економіка держави не впорається.

За спостереженнями політолога, наступний рік в плані наповнення бюджету буде надскладним, даватиметься взнаки також підготовка до Президентських виборів, “де кожен спекулюватиме на ситуації, що склалась в економіці країни”.

За словами Бондаренка, Україна бере всього-навсього паузу, але це не означає, що відбуватиметься автоматичний рух в сторону Митного союзу.

Ситуацію, в якій опиняється Україна, коли з одного боку втрачається простір переговорів з Європою, а з іншого боку Росія, яка навряд чи пробачить Януковичу те, що примусив хвилюватися й навіть дещо принизив, ледь не довівши до кінця підписання угоди, за якою Росія втратила б важелі політичного впливу на керівництво України, Бондаренко охарактеризував з позитивного боку.

Каже, “Україна вперше отримала суб’єктність. Вперше за 22 роки з позицією України змушені рахуватися”.