Шаг і мат: титанові лобісти знайшли спосіб закрити питання з надрами на Житомирщині вже наступної сесії облради

На сайті Житомирської обласної ради виставлено проект рішення, яким громади сіл та міст усуваються від прийняття рішень щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами.

Згідно проекту рішення “Про внесення змін у рішення обласної ради від 17.05.2011 № 211 “Про перелік документів для надання погоджень щодо отримання спеціальних дозволів на користування надрами” вилучаються пункти 4 та 5 додатку 1 та 2, а саме:

4. Погодження сільської (селищної, міської) ради.
5. Погодження районної ради.

Проект рішення базується на постанові Житомирського окружного адміністративного суду від 27.06.13 за позовом Першого заступника прокурора Житомирської області у грудні 2012 року, якою п. п. 4, 5 додатків 1, 2 до рішення обласної ради від 17.05.11 № 211 визнано незаконними.

За громадами залишають право лише на висловлення своєї позиції, яку розглядатимуть під час засідання профільної комісії.

“З метою всебічного вивчення обласною радою можливості та економічної доцільності використання земель для геологічного вивчення і розробки надр на території області, з’ясування позиції територіальних громад, виконавчому апарату обласної ради направляти запити у відповідні органи місцевого самоврядування, а саме: сільські, селищні, міські, районні у містах (у разі створення), районні ради, на території яких передбачається проведення відповідних робіт, та обласну державну адміністрацію. Отриману інформацію подавати на розгляд профільної комісії обласної ради”, – йдеться в проекті рішення.

За словами Станіслава Гуменюка, активіста села Чоповичі Малинського району, в якому компанія “Житомирбуррозвідка” через незгоду й опір громади так і не отримала дозвіл на розробку титанових кар’єрів, якщо цей проект рішення попаде на сесію облради 19 листопада і тим більше його затвердять – селяни перекриють трасу Київ-Чоп і стоятимуть доти, поки титанове питання не вирішиться на користь громад трьох районів, які проти розробки, бо вбачають в цьому екологічну катастрофу для Поліського краю.

“Люди налаштовані на радикальні дії. Не призиваємо до насильства, але, якщо питання пройде – 19 листопада перекриємо трасу, а ж поки Верховна Рада України не зверне на нас увагу і не візьметься врегулювати це питання. І якщо тоді Рада нам скаже, що нас ніхто не питає і природа нікому не потрібна, все буде порито та загаджено, але це буде узаконено у всіх документах – ми тоді послухаємо, але поки нам Закон дозволяє відстоювати свої права,- ми будемо їх відстоювати”, – каже активіст.

Нагадаємо, депутати обласної ради 7 червня 2012-го року проголосували за рішення № 609 щодо дозволу “дочці” ДП “Надра України” компанії “Житомирбуррозвідка” на розробку титанових кар’єрів в трьох районах області.

9 квітня 2013 року під штурм ради депутати з третьої спроби скасували своє рішення і заборонили розробку.

Але 29 травня заборону облради було скасовано Житомирським окружним адміністративним судом.