Ситуація з харчуванням в дитсадках Житомира: батьки не переплатять, молоко купуватимуть поза тендером

Про це сказала заступник міського голови Житомира Наталія Леонченко під час вчорашнього засідання сесії житомирської міської ради.

Нагадаємо, через сезонний стрибок цін й затримки з проведенням казначейських перерахунків постачальники відмовляються брати участь в тендері на поставки харчування.

«Але це не означає, що діти зараз без молока. Як тимчасовий захід управління освіти запропонувало співпрацю із батьківськими комітетами», – сказала заступник міського голови.

Тимчасово закупівля молока здійснюється за рахунок батьківських коштів у межах батьківської плати за харчування дітей, яка становить, відповідно до законодавства, близько 50% від вартості харчування.

Вже із сьогоднішнього дня управління освіти Житомирської міської ради розпочало укладання договорів на закупівлю молока в межах кошторисних призначень поза тендерною процедурою. Це дозволено законодавством у тих випадках, коли договір вичерпано, але є потреба закуповувати продукти.

Тому постачання молока без залучення відрахування із батьківської плати за харчування відновиться вже найближчим часом.

Минулими роками в Житомирі були низькі норми харчування на одну дитину в день – на рівні 47% від натуральних норм. «Сьогодні в Житомирі один із найкращих показників харчування в Україні – на рівні 80% і вище», – сказала Леонченко.

Водночас, житомирський міський голова Володимир Дебой готовий разом із батьківськими комітетами долучитися до контролю якості продуктів харчування у закладах освіти.

Про це мер міста заявив 20 листопада 2013 року під час брифінгу після ІІ пленарного засідання сесії міської ради.

«Я звертаюся до батьківських комітетів Житомира: якщо справді вам відомі факти неякісного харчування дітей, я вас запрошую повідомляти про це особисто мене. Я готовий разом із вами долучитися до контролю якості продуктів харчування у закладах освіти. У випадку таких звернень ми відберемо зразки м’яса, масла чи інших продуктів і передамо їх до трьох незалежних лабораторій.

Якщо виявиться, що підприємець поставив до дитячого садочка чи школи неякісну продукцію, він буде нести за це повну відповідальність», – наголосив Володимир Дебой.