В Києві вимагають Євроінтеграції. Діями опозиції задоволені не всі

Сьогодні в Києві мітинг на підтримку Євроінтеграції зібрав близько 100 тисяч людей.

Учасники протестної ходи, яка розпочалася о 12-00 й рухалась Майданом в напрямку Європейської площі, де встановили сцену, вимагали від Президента України Віктора Януковича вольового рішення – підписати з Європейським Союзом угоду про Асоціацію та створення зони вільної торгівлі.

Нагадаємо, 21 листопада в четвер Кабмін в останній момент призупинив процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС.

Очільник уряду Микола Азаров пояснив це рішення тим, що умови підписання для України невигідні – ЄС протягом семи років виділяє нам всього-навсього 1 мільярд Євро, а МВФ вимагає підняти тарифи для населення в обмін на розмороження кредитної програми. На переконання Азарова, державі треба поглиблювати економічне співробітництво з Росією, у відносинах з якою можливе пом’якшення.

Одночасно Верховна Рада провалила голосування по семи проектам законів, які стосувалися лікування ув’язнених за кордоном та помилування Юлії Тимошенко, звільнення з ув’язнення якої є однією з вимог Європи в рамках узгодження умов підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Самміт «Східне партнерство» на якому Україна й ЄС мали підписати цей історичний документ, відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 року.

Водночас, тисячі українців сьогодні в центрі Києва демонстрували світові бажання курсу країни в напрямку Заходу, адже Україна – європейська держава.

Зі сцени на Європейській площі Олександр Турчинов зачитав текст резолюції в якій йшлося про те, учасники євромайдану домагатимуться імпічменту Президента Януковича та відставки уряду Азарова в разі непідписання угоди про Асоціацію з ЄС. В тексті також є вимога щодо звільнення Юлії Тимошенко.


До акції в Києві долучилися житомирські опозиціонери з “Батьківщини”, один з лідерів “Сили людей” Дмитро Кропачов.

Житомирський журналіст Сергій Харчук зафіксував єврореволюційну ситуацію в столиці України.


Однак, діями опозиції задоволені не всі учасники мітингу, вказуючи на нерішучість лідерів та використання партійної символіки.

Ось що написала на своїй сторінці в Фейсбук журналіст Юлія Бориско.

“Схоже, в усіх однакова ситуація: долаючи бажання струганути, дотерпіли до Турчинова і – додому. Чому, хто б не вийшов на Майдан, відразу стає Ющенком? Невже справді важко домовитись про єдине гасло “Янукович, підпиши!” і згорнути партійну символіку? Нафіга обзивати того, в чиїх руках – нехай і платинова – ручка-ключ в ЄС. Я б зі значно більшим задоволенням послухала тих, хто останні кілька ночей не спав на Майдані, але ж їх на сцену навіть не пустили. Там своя кормушка і свій дерибан… Але ТАК – я прийду ще не раз, і ходитиму доти, поки він, вона, воно – байдуже хто – не підпише”.

У той же час, Олександр Турчинов повідомив, що акція буде безстроковою до задоволення усіх заявлених вимог.