В Житомирі думають, яку вулицю назвати на честь Євгена Концевича

“Перейменувати провулок 2-й Шевченківський в м. Житомирі та надати йому нову назву – провулок Євгена Концевича без зміни нумерації будинків.”

З такою ініціативою виступили громадські організації Житомира.

Відповідний проект рішення оприлюднений на сайті міської ради.

Питання розглядатиметься на сесії, яка пройде завтра.

Під час проходження проекту рішення через постійні комісії виникла дискусія щодо доцільності перейменування цього провулку. Дехто навіть закидав міркування про те, хто для нас важливіший – Шевченко, чи Концевич?…

Зі слів представників виконкому, перейменування 2-го провулку Шевченківського на провулок Концевича викличе незручності для жителів та зумовить значні фінансові витрати, пов’язані з переоформленням документації.

Заступник начальника управління архітектури та містобудування міської ради Олена Крижановська сказала, що проти цього виступили самі жителі провулку.

Натомість депутат міської ради Наталія Боровська, яка є членом постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту та гуманітарних питань запроновувала інший варіант – назвати іменем Концевича нову вулицю на Мар’янівці, де будується новий житловий квартал.

Завтра під час сесії міської ради депутати вирішуватимуть, який з провулків Житомира носитиме ім’я нашого славного дисидента-шістдесятника.

У 1960-1970-х роках його переслідував КГБ «за зберігання та читання антирадянської літератури». Двічі виключали з СПУ, зрештою був у ній залишений, але без допуску на сторінки преси.

В 1999 році за твори опубліковані в антології «Вечеря на 12 персон: Житомирська прозова школа» нагороджений всеукраїнською премією в галузі літератури й мистецтва імені Івана Огієнка.

Помер 21 липня 2010 року в Житомирі. Похований 22 липня на Смолянському цвинтарі, біля батька.