В Житомирі можуть заборонити Євромайдан, хоча Євросуд вважає таку практику незаконною

26 листопада о 15 відбудеться суд за позовом Житомирського виконкому про обмеження мирних зібрань на майдані Корольова та вул. Михайлівській.

Про це пишуть активісти на своїх сторінках у фейсбуці.

Згідно позову на майдані мають встановити ялинку та розпочати святкування новорічних свят. Окрім того, тут єврейська громада має відсвяткувати Хануку, а православні християни пройтись з правицею Георгія Побідоносця.

Саме тому виконком просить у суда, посилаючись на Указ президії Верховної Ради СРСР від 28.07.1988 року про порядок організації зборів, мітингів, маршів і демонстрацій в СРСР, заборонити мітинги та безстрокові акції в зазначених місцях з 26 листопада по 19 січня. А заявника акції оштрафувати за невчасно подану заявку.

До речі, у житомирському виконкомі присутні і депутати від опозиції, яка 27 листопада у складі оргкомітету Євромайдану в Житомирі буде учасником мітингу на майдані Корольова.

Правда, як пише газета “Експрес” Євросуд, у справі позову громадянина Шмушковича проти України визнав, що втручання в реалізацію свободи мирних зборів в Україні на підставі указу президії Верховної Ради СРСР від 1988 року є незаконним. Окрім того, штраф на 170 грн. за те, що він подав заявку не за 10 днів, а за два теж є неправомірним.

Згідно з висновком суддів, Україна зобов’язана виплатити активістові 2 тисячі євро компенсації.

Тепер, пише видання, українські суди зобов’язані орієнтуватися на висновок Євросуду у справі “Шмушкович проти України”, адже всі рішення Страсбурзького суду, відповідно до українського законодавства, є джерелом права в Україні.