Земельні питання в Житомирі стали заручниками місцевих політиків – Сечін

Більше 8-ми місяців у Житомирі належним чином не розглядаються земельні питання. Внаслідок цього до управління Держземагентства не доходять відповідні документи.

“Земельні питання стали заручниками політичної неузгодженості, яка триває між суб’єктами цього процесу. Це може зумовити негативні процеси в найближчому часі”, – сказав під час прес-конференції у Житомирі заступник начальника ГУ Держземагентства в Житомирській області Сергій Сечін.

Окрім Сергія Сечіна участь у прес-конференції взяли начальник управління Держземагенства в Житомирському районі Максим Бугайчук, керівник ДП “Житомирський науково-дослідний інститут землеустрою” Ігор Вержанський, заступник начальника ДП Житомирської філії “Центр ДЗК” Петро Любельчук.

Сергій Сечін зауважив, що громадська напруга в земельних питаннях все ще продовжує мати місце передусім через недостатній штат реєстраційної служби, працівники якої фізично не можуть впоратися з робочим навантаженням.

– У порівняння з 2012-м роком реєстраційна служба зареєструвала вдвічі менше документів, які підтверджують речове право. 95 реєстраторів на всю область просто не встигають вчасно опрацьовувати весь обсяг документації. Наприклад, в Житомирському районі в реєстраційній службі працює всього 6 реєстраторів. На одного реєстратора одночасно лягає 3 реєстрації – на право власності, право оренди, право суборенди, – сказав Сечін.

Така ситуація потребує законодавчого врегулювання. За словами чиновника, у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект про можливість передачі речових прав зворотньо на Держземагентство.

Це зняло би суспільну напругу, оскільки відповідно до Закону України “Про Державний земельний кадастр”, реєструючи нову земельну ділянку, державний реєстратор має право одночасно реєструвати і права на неї.

Водночас робота землевпорядної служби Житомирщини стала відкритішою, швидшою та прозорішою, – зазначають керівники ГУ Держземагенства.

Це пов’язано у першу чергу із запровадженням з початку 2013-го року Національної кадастрової системи. Черги в коридорах Держземагенства Житомира фактично зникли внаслідок запровадження системи “єдиного вінка”. Якщо раніше реєстрація земельної ділянки могла тривати декілька днів, то тепер вона відбувається менш ніж за годину.

Заступник начальника ГУ Держземагентства в Житомирській області Сергій Сечін

Керівник ДП “Житомирський науково-дослідний інститут землеустрою” Ігор Вержанський

Начальник управління Держземагенства в Житомирському районі Максим Бугайчук

Заступник начальника ДП Житомирської філії “Центр ДЗК” Петро Любельчук