Медицина в Україні перетворилася на бізнес, – ЖОГО “МІР”

Як можна охарактеризувати медичну галузь в Україні декількома словами? Медицина в Україні перетворилася на бізнес, стала бізнесом, уособлює бізнес. Виходячи з цього й реформування в медичній галузі є бізнес-реформуванням.

Яке головне правило бізнесу? Прибуток. Де взяти прибуток в медицині? Хто є джерелом прибутку в медицині? Пацієнти!

Пацієнти, котрі мають гроші і можуть оплатити медичні послуги – джерело прибутку. Ті пацієнти, які не мають змоги оплатити послуги, перетворюються на баласт в бізнес-реформуванні, а баласт приречений бути викинутим «за борт».

Подібні процеси ми бачимо в існуючій медичній реформі. Цю реформу сміливо можемо охарактеризувати: «Реформа – скорочення».

Ситуація з медициною в Україні катастрофічна. І цю катастрофу посилює медична реформа. Про це на прес-конференції заявив голова Вільної профспілки медичних працівників Олег Панасенко.

«У нас іноді виникає думка, що мета медичної реформи – це скорочення населення України, зачистка території. Наприклад, ми маємо більше випадків материнської смертності. Раніше це були поодинокі випадки, а за 2011 рік їх стало 87. Це тому, що скорочують пологові будинки. Наприклад, у Дніпропетровській області вже скорочено 14 пологових будинків. Планується скоротити ще 6. Про яку наближеність медичної допомоги може йти мова? Породілля не встигають довести нашими застарілими автомобілями по битих шляхах», — сказав лікар, інформує gazeta.ua.

В різних країнах світу існують різні медичні системи, але є своєрідний барометр, який вказує на рівень медицини в той чи іншій країні. Це % ВВП, котрий виділяється країною на медицину.

Не менше 10% ВВП повинна виділяти країна на медицину, яку можна вважати задовільною медициною в нашому світі. Наприклад, в Америці виділяється приблизно 12% ВВП на медицину, хоча одна з найкращих медичних систем створена в Франції і там виділяється більш як 11% ВВП. Куба виділяє 10% ВВП на охорону здоров’я і багато заможних українців від’їжджають лікуватися на Кубу, так як там високий рівень медичних послуг.

Що ж відбувається в Україні? А в Україні вже декілька років проводиться так звана медична реформа, при цьому на медичну галузь виділяється біля 3% ВВП. В 2014 році уряд планує зменшити витрати на медицину, тобто на медицину планують виділити менше 3% ВВП, а фінансування міліції і судів планують збільшити. Звісно, що при таких показниках наша медицина знаходиться в стані занедбаності та ганебності.

80% з того фінансування, що виділяється на медицину в Житомирській області йде на заробітну плату медичному персоналу і на енергоносії. Які реформи при цьому можливо впровадити?Лише одну реформу, яку і впроваджують — скорочення персоналу та здачу частини існуючих медичних закладів в користування приватних осіб, котрі створять на базі існуючого свої приватні лікарні, для пацієнтів з грішми. Ось вам і джерело прибутку, а також сенс існуючої медичної реформи.

Наприклад, планують робити госпітальні округи в області, об’єднувати райони з одним центром медичного обслуговування, де буде знаходитись центральна лікарня. В об’єднаних районах госпітального округу медичний персонал буде скорочуватись, кількість ліжок в існуючих районних медичних закладах буде скорочуватись, а на базі існуючих приміщень буде створено приватні лікарні.

Також скоротили сан.- епідем. службу на 40% та урізали повноваження служби. На 3 райони 1 епідемолог. Ось вам і реформа – скорочення.

Є щось райдужне на Житомирщині в реформуванні медицини? Так, є, Володимир Литвин 24 березня під час зустрічі з колективом центральної районної лікарні смт Червоноармійськ Житомирської області подарував 34 фельдшерським і фельдшерсько-акушерським пунктам велосипеди від свого благодійного фонду «Майбутнє Полісся».

Ну що ж, зосталося «крутити педалі», щоб поспіти за тим покращенням, яке, як заявила влада, наступило вже сьогодні.

Прес-служба ЖОГО «МІР»