Рахунки житомирського водоканалу розблоковано. Працівники отримають зарплату

Ситуація з боргами житомирського водоканалу перед ПАТ “Житомиробленерго” призвела до того, що працівники підприємства з жовтня не отримують зарплату.

Менш ніж за місяць до нового року співробітники стратегічного підприємства, яке забезпечує водопостачанням обласний центр вийшли під стіни облдержадмінстрації, щоб зустрітися з керівниками області й міста в надії на допомогу від них.

Справа в тому, що праватна енергопостачальна компанія заблокувала рахунки комунального підприємства за борги за електроенергію. Станом на 1 грудня 2013-го року ця заборгованість сягнула 25,4 мільйони гривень.

Якщо раніше обленерго як засіб впливу на водоканал відключав від водопостачання станцію третього підйому, то тепер енергетики вирішили повністю перекрити комунальникам кисень – через суд заарештували всі рахунки підприємства, фактично поставивши водоканал в становище безвиході.

Для забезпечення водопостачання населення, водоканалу потрібні оперативні кошти на придбання реагентів, здійснення аварійних робіт.

З жовтня 2013-го працівники водоканалу перестали отримувати зарплату.

Серйозні проблеми водоканалу почалися з осені 2010-го року, коли в вирі передвиборчих подій попередній міський голова не наважилась на “непопулярний”, але господарський крок, який здійснила вся Україна – підняти рішенням місцевого самоврядування (тоді ще можна було так) тарифи на водопостачання та водовідведення в Житомирі до рівня собівартості. Далі цю функцію перейняв національний регулятор й тарифи на воду в Житомирі залишились найзбитковішими в Україні.

Це дозволило нинішньому меру Житомира Дебою обгрунтовано “дякувати” попередникам, хоча тут питання й до керівництва держави – чому нацкомісія нинішньої влади чинить так, як поступила в 2010-му році попередня житомирська влада – не рятує водоканал.

Лише за останній рік в Житомирі вартість електроенергії для водоканалу зростала 3 рази. В той же час за останні 3 роки тарифи на воду в Житомирі не переглядалися.

Ситуація, яка склалась на водоканалі стала нагадувати сценарій доведення підприємства до банкрутства.

Неодноразові звернення міської влади Житомира до керівництва держави з проханням переглянути тарифну політику й привести в Житомирі тарифи на воду до рівня собівартості результатів поки не дали.

“Питання тарифів водоканалу нині заполітизоване”, – сказав сьогодні під час зустрічі з працівниками водоканалу міський голова Володимир Дебой.

Міський голова запросив робітників підприємства з вулиці в сесійний зал міської ради.

До мера приєдналися заступник губернатора Олександр Никитюк та заступник міського голови Володимир Кропивницький.

Вони повідомили працівникам підприємства про вирішення питання розблокування рахунків КП “Житомиробленерго”. Це означає, що на водоканалі завтра-післязавтра виплатять зарплату за жовтень, а далі шукатимуть шляхи подальшого погашення заборгованості.

Водночас, обленерго до кінця року не отримає всієї суми заборгованості, оскільки заборгованість по другій групі споживачів (підприємства, установи) не компенсується державою й є прямими збитками водоканалу.

Але житомирський водоканал має надію на полегшення свого становища в найближчому майбутньому. 13 грудня 2013 року Нацкомісія з регулювання комунальних послуг проведе засідання щодо затвердження тарифів по другій групі споживачів. Участь у засіданні візьме й КП «Житомирводоканал», у якого друга група є збитковою, нічим не покривається і потребує приведення тарифів до економічно обґрунтованих.

Заступник губернатора Никитюк так прокоментував ситуацію: “Якщо тут мова йде про те, що приватна компанія хоче отримати надприбутки – то треба так прямо й говорити”. Чиновник дав слово, що питання з виплатою зарплат на підприємстві вирішиться в найближчі дні.

Міський голова Володимир Дебой повідомив, що в скрутній для водоканалу ситуації, влада вносить в програму соціально-економічного розвитку області на наступний рік питання фінансування робіт з модернізації водоканалу – будівництва другої гілки водогону, модернізації систем водопостачання та очисних споруд та поглиблення водосховища “Відсічне”.

Ще одна новина: Михайла Нечипорука публічно “благословили” на керівництво підприємством. Після звільнення попереднього керівника Філіпова, Нечипорук мав статус в.о. начальника.

Скориставшись нагодою ветеран підприємства з трибуни міської ради звернувся до Дебоя, Никитюка й Кропивницького з проханням затвердити Нечипорука начальником водоканалу, оскільки він виріс на цьому підприємстві й колектив Нечипоруку довіряє. Ці слова зірвали аплодисменти залу. Дебой сказав, щоб Нечипорук писав заяву на зайняття посади начальника комунального підприємства.

Вілкул передав Рижуку, а Рижук по телефону прямо під час зустрічі з працівниками водоканалу передав Дебою, що рахунки водоканалу розблоковано. Аплодисменти залу.

Нечипоруку сказали писати заяву – стане повноправним начальником водоканалу