У Житомирі вчились робити дідухи

24 грудня у Житомирі, в приміщенні Будинку урочистих подій, рівненська майстриня Ірина Кухар вчила робити дідухи.

Про це Репортеру повідомили в міській раді.

«Сьогодні кожен зробив дідух, так званий – дідух-триногу, що складається з дванадцяти снопів. Схожі дідухи роблять на Закарпатті. Оскільки незабаром українці відзначатимуть Різдво, то на його передодні майструють дідухи», – зазначає народна майстриня Ірина Кухар, яка крім виготовлення дідухів, виробів із кукурудзяного листя, займається лозоплетінням.

Також пані Ірина розповіла, що займається травомотанням і виготовленням різних квіткових композицій більше 10 років. Вважає своє хобі не просто улюбленою справою, а стилем життя. Майстриня розповіла, що на виготовлення дідуха потрібно трохи більше години часу (з заготовленим матеріалом). Крім того, виготовляючи дідух потрібно мати чисті помисли і гарний настрій.

За словами Ірини Кухар, у давнину дідух символізував достаток, багатство, всі найкращі блага і слугував оберегом у домі.

Попередній розклад наступних майстер-класів:
лютий – майстер клас із виготовлення ляльки-мотанки,
березень – гончарство,
квітень – писанкарство,
травень – оберіг, віночки до Івана Купала,
червень – витинанки,
липень – петриківський розпис,
серпень – карвінг,
вересень – деку,
жовтень – вироби з солоного тіста,
листопад – виготовлення біжутерії в стилі «hand made».

Також заплановане проведення курсу з професійної вишивки. Бажаючі можуть зареєструватись і брати уроки вишивки у справжніх майстринь Житомирщини.

Проведення майстер-класів заплановане упродовж року на третьому тижні кожного місяця, з понеділка по п’ятницю о 16:00 за адресою вул. В. Бердичівська 61/18 (Будинок урочистих подій). Участь у майстер-класах безкоштовна, плата за придбання матеріалів.
Детальна інформація та реєстрація за телефонами – 43-79-77; (097) 919-872-8; (093) 501-37-00.