За гратами в Житомирі: футбол, караоке, настільний теніс, шахи. Фото

Із заголовку може здатися, що за гратами не життя, а справжній рай – всі тобі умови для релаксації й приємного проведення часу.

Насправді, тут ще й працюють, причому робота на виробництві – основна діяльність, якою займаються засуджені виправної колонії №4 Житомира.

Дерево, метал, виготовлення сувенірних виробів, меблів, спортінвентар й багато чого іншого на безпосереднє замовлення клієнта за помірними цінами.

Також на зоні режим – такого поняття, як вільне пересування засуджених, неіснує. Якщо і є якесь послаблення – то, виключно, на час проведення культурно-спортивних заходів, спрямованих на соціальну адаптацію. І то – все під пильним контролем збоку адміністрації установи.

Сьогодні в колонії напередодні дня Святого Миколая грали у футбол, настільний теніс, шахи, співали караоке. Переможці змагань отримали солодкі кондитерські набори- “миколайчики” від установи, яка їх тримає за гратами – Управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області.

Ну і, оскільки, змагання організовані спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді й спорту житомирської міської ради та спостережної комісії міськвиконкому, влада міста подбала про забезпечення переможців почесними грамотами, кубками, медалями.

За словами представника спостережної комісії міськвиконкому Віталія Скорохода – засуджені нічим не гірші люди за всіх інших. “Просто вони потребують більшої уваги й турботи збоку держави, допомоги в тому, щоб розібратися в собі й своїх проблемах й стати на шлях порозуміння з соціумом.”

Футбольний матч. 2 тайми по 25 хвилин. В кожній з команд грає одна “суперзірка”. Африканець Давід Малево, громадянин Польщі до вчинення злочину на території України грав за команду “Полонья” другого польського дивізіону. Українець Руслан грав за “Оболонь” й “Динамо-2”.

Давід Малево єдиний під час звучання національного Гімну України перед початком футбольного матчу в житомирській виправній колонії №4, тримав руку на серці. Можливо, він це робив і “по приколу”, та все ж – у сфері патріотичного виховання громадян – безкраї непахані лани.

Ще одна родзинка дня – караоке в клубі. В залі пусто, декілька засуджених лише перебувають біля телевізора підключеного до програми караоке. Вони – місцеві голоси. Можливість співати на сцені з мікрофоном адміністрація надає у вихідні дні.

Сьогодні вівторок, але співають, бо конкурс добігає свого завершення й переможців нагородять приурочено до дня Святого Миколая.


Смерека. Караоке. Зона. Житомир

Хоч куди не підеш… Караоке. Зона. Житомир

Червона рута. Караоке. Зона. Житомир

Серед співаків – хлопці, які на волі заробляли гроші на весіллях, виступали з концертами. Потім лихий попутав – або кражіжка, або бійка з тілесними ушкодженнями, заява від потерпілого й за грати. Все дуже швидко.

Денис з Лугин. Сів на 3 роки, за що не сказав. 5 останніх років перед тим, як його посадили, співав на весіллях. Сподівається, що більше ніколи не потрапить за грати й чекає на звільнення. Каже, скоро додому.

Олександр з Києва. Сів на 4,5 років по статті 186 ч.2 ККУ – крадіжка мобільного телефону. На волі теж давав концерти, виступав перед колективами професійних училищ.

Хлопці ведуть себе спокійно, привітно, від них немає жодних негативних проявів. Фотографуються, питають в якому виданні буде розміщена їхня фотографія.

Водночас, на зоні є й більш агресивний асоціальніший контингент засуджених, який не задіюють в заходах, на які запрошують журналістів. І це при тому, що виправна колонія №4 – місце відсидки для тих, хто вперше вчинив легкий злочин, тобто вбивць тут нема.

У виправній колонії №4 Житомира, де відбувають покарання засудженні вперше за злочини легкої і середньої важкості, окрім наших співгромадян “матають срок” 65 іноземців з країн дальнього зарубіжжя і 27 громадян з країн колишнього СРСР.

Великий футбол за гратами в Житомирі. Тут грають і професійні гравці, які на волі виступали за команди України і Польщі

Громадянин Польщі африканець Давід Малево, який до засудження за вчинений на території України злочин виступав за команду “Полонія” другого польського футбольного дивизіону, єдиний під час звучання національного Гімну України перед початком футбольного матчу в житомирській виправній колонії №4, тримав руку на серці.

Гол

У виправній колонії №4 Житомира, де відбувають покарання засудженні вперше за злочини легкої і середньої важкості, “матають срок” 65 іноземців з країн дальнього зарубіжжя і 27 громадян з країн колишнього СРСР.

Представник спостережної комісії при житомирському міськвиконкомі Віталій Скороход

Караоке

Денис з Лугин. Сів на 3 роки, за що не сказав. На 5 останніх років перед тим, як потрапив до в’язниці співав на весіллях. Сподівається, що більше ніколи не попаде за грати й чекає на звільнення. Каже, скоро додому.

Олександр з Києва. Сів на 4,5 років по статті 186 ч.2 ККУ – крадіжка мобільного телефону. На волі теж давав концерти, виступав перед колективами професійних училищ.

Співаки

Настільний теніс

Шахи

“Миколайчики” переможцям від Управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області.