За недбале ставлення до архітектурних пам’яток покарали чиновників у Бердичеві

Перевіряючи охорону культурної спадщини Бердичівською міськрадою і райдержадміністрацію встановили, що посадовими особами не вжито відповідних заходів щодо збереження пам’яток архітектури.

Про це Репортеру повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.

Зокрема, генеральні плани земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти культурної спадщини та паспорти на більшість з них відсутні. Землі з пам’ятками архітектури не віднесено до земель історико-культурного призначення і не відображено на планово-картографічних матеріалах. Окрім цього, об’єкти, що перебувають на державному обліку, відповідним чином не проінвентаризовано і не паспортизовано.

Унаслідок цього, до суб’єктів господарювання не доведено, що вони є власниками (користувачами) об’єктів культурної спадщини, це, у свою чергу, призводить до їхньої занедбаності або руйнації.

У результаті такої бездіяльності, у Бердичівському районі не вживаються усі можливі заходи до збереження об’єктів культурної спадщини та неналежно утримуються пам’ятки архітектури 17 – 19 ст., серед яких архітектурний комплекс споруд Кармелітського монастиря та Млин водяний.

За результатами розгляду подання, внесеного Бердичівською міжрайонною прокуратурою головам міської ради та райдержадміністрації, дві посадові особи виконавчого комітету міської ради отримали догани.