Журналісти газети “Місто” й міського радіо Житомира дарували солодощі й вітали вихованців інтернату в Денишах. Фото

Напередодні Нового року журналісти житомирської комунальної газети “Місто” та міського радіо відвідали Денишівський навчально-реабілітаційний центр Житомирської обласної ради, який з 1-го вересня 2013-го року перекваліфіковано на заклад, в якому навчаються діти з вадами мовлення.

Нині вихованцями центру є 78 діток з усієї області. Ці діти не є розумово-відсталими й не мають фізичних та психічних обмежень – вони розмовляють, але нечітко.

Логопед центру розповідає: у більшості з них присутня дизартрія – порушення вимовної сторони мовлення, яке виникає внаслідок органічного ураження центральної нервової системи.

Це важкий розлад усієї мовленнєвої діяльності. При дизартрії порушується не тільки звуковимова майже усіх груп звуків, але й голос, інтонація, темп, ритм.

В центр потрапляють діти з усієї області – як з благополучних родин, так і сироти. Навчання здійснюється в інтернатному режимі – на вихідні батьки забирають дітей додому. Тут діє початкова школа після закінчення якої дітей переводять в загальноосвітні школи, де навчаються здорові діти.

Редактор газети “Місто” Тетяна Пашкевич каже, що ці діти потребують підтримки, уваги, адже вони долають труднощі, прикладають максимум зусиль для того, щоб стати повноцінними реалізованими членами суспільства.

Журналісти відвідали діток в час тихої години, подарували їм свої посмішки, побажання скорого одужання та солодкі подарунки від кондитерської компанії “РУДЕН”, яка відгукнулася на ініціативу й надала свою продукцію. Діти віддячили сторицею – щирими емоціями, радістю, блиском очей.

Тетяна Пашкевич зазначає: колектив газети “Місто” й міського радіо й надалі зустрічатиметься з дітьми, яким потрібна увага і турбота.

Дениші

Єдиний в області заклад такого типу – тут з 2-річного до 10-річного віку корегують мовлення й навчають дітей з вадами мови.

Логопедичний кабінет. Тут проводять заняття з дітьми з порушеннями мовлення. В основному це – дизартрія.

Дизартрія – порушення вимовної сторони мовлення, яке виникає внаслідок органічного ураження центральної нервової системи. Це важкий розлад усієї мовленнєвої діяльності.

При дизартрії порушується не тільки звуковимова майже усіх груп звуків, але і просодична сторона мовлення: голос, інтонація, темп, ритм.

Дизартрія – це неврологічний діагноз. Невролог призначає медикаментозне лікування, а логопед займається корекцією мовленнєвих вад. Лікують дизартрію медикаментами, лікувальною фізкультурою, масажам, і логопедичною роботою.

Журналісти газети “Місто” й міського радіо дарували дітям солодощі, які люб’язно надала компанія “РУДЕН”.

Редактор газети “Місто” Тетяна Пашкевич з власної ініціативи періодично відвідує дитячі будинки

Діти розказували віршики

Колектив газети “Місто” й міського радіо й надалі зустрічатиметься з дітьми, яким потрібна увага і турбота. Тетяна Пашкевич.