Житомирські комуністи стурбовані безконтрольністю влади стосовно подій на Майдані

9 грудня в Житомирі відбулася прес-конференція за участю житомирських комуністів, які окреслили свою позицію щодо подій та Евромайдані та висловились щодо повалення в Києві пам’ятника Леніну.

Керівник фракції комуністів Микола Тимошенко наголосив на проведенні Референдуму щодо того, куди рухатися Україні, засудив дії опозиції та розкритикував владу.

“Ми глибоко стурбовані ситуацією, що складається в державі. Ми стурбовані вседозволеністю та безконтрольністю зі сторони влади, щодо дій екстремістських угрупувань, що діють на майдані.

Ми з великим обуренням засуджуємо печерний акт вандалізму по знесенню пам’ятника В.І. Леніну, який є пам’ятником історії та архітектури охороняється державою та “ЮНЕСКО”.

Також було заявлено, що в області відкрито рахунок по збору коштів на відновлення пам’ятника Леніну в місті Києві.

Водночас, постановою Кабміну від 3.09.2009 року цей пам’ятник виключено із державного реєстру пам’яток. Також було скасовано Постанову Ради Міністрів УРСР про внесення його туди.

В тому ж році Міністерство Культури України всі пам’ятники Леніну та особам причетним до Голодомору і політичних репресій визнало такими, що не підлягають занесенню до реєстрів пам’яток. Відповідно до Закону “Про охорону культурної спадщини” вони втратили статус пам’яток та не підлягають охороні державою.

Нагадаємо, 8-го грудня 2013-го року в Києві на бульварі Тараса Шевченка знесли пам’ятник Володимиру Леніну.

Пам’ятник Леніну в Києві на бульварі Шевченка встановлено у 1946 році навпроти Бессарабського ринку. Статую Леніна з червоного граніту створив московський скульптор Сергій Меркуров для павільйону СРСР на Світовій виставці у Нью-Йорку (1938 рік).

Пам’ятник вважався головним монументом Леніна в УРСР. Після знесення в 1991 році за рішенням Київради пам’ятника Жовтневій революції на нинішньому Майдані Незалежності бессарабський Ленін став місцем проведення масових заходів прорадянських політичних партій.