Житомирянам подарунки вартістю до 573 грн оподатковувати не треба, але в січні ціна зміниться

Подарунки вартістю до 573 грн оподатковувати не треба.

Про це Репортеру повідомили в податковій інспекції.

Кодексом встановлено, що не оподатковується вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Розмір мінімальної заробітної плати, яка на 1 січня 2013 року встановлена у розмірі 1147 грн. Якщо подарунок буде надаватися (даруватися) у грудні 2013 року, то до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку цього місяця не включатиметься вартість подарунка в межах 573,50 грн.

Але якщо подарунки будуть даровані у січні 2014 року, то неоподатковуваний розмір вартості подарунка слід буде вираховувати з розміру мінімальної заробітної плати, що буде встановлена Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» на 1 січня 2014 року.

Якщо вартість подарунка перевищує зазначену суму, то відповідно до Кодексу його треба оподатковувти. При цьому таке обмеження стосується не тільки одного подарунка, а й сукупної вартості всіх подарунків, отриманих протягом календарного місяця (незалежно від їх кількості).