Алергія у вагітних: розумний підхід

Коли жінка готується стати мамою, для неї наступає найвідповідальніша, важлива і прекрасна пора.

Її наповнює жіноча значимість, енергія і внутрішня краса. Майбутнім мамам хочеться, щоб жоден день не затьмарювало. Тому для багатьох жінок алергічні захворювання як сигнальний маячок, щоб відкласти вагітність. Але виношування і народження дитини можливе, навіть якщо у майбутньої мами бувають алергічні реакції. Головне – спостерігатися у алерголога, провести розумну профілактику до і під час очікування малюка.

Як розпізнати алергію пише сайт http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-allergiya_na_solntse_(fotodermatit)-3127.

Алергічна реакція з’являться відразу, як тільки імунна система відреагує на алерген. Якщо майбутню маму, починаючи з перших місяців вагітності, турбують закладеність носа, нежить, чхання, з’являються шкірні висипання, то це перші симптоми алергічного захворювання. У важких випадках про себе дає знати бронхіальна астма і «набряк Квінке».

Реакція непередбачувана і проявляється на будь-якій частині тіла. Іноді алергія викликає ускладнення. Виступає холодний піт, шкіра стає липкою, дихання свистячим, пульс частішає, з’являються нудота, запаморочення, судоми, настає анафілактичний шок. У подібних випадках необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Вплив на дитину.

Алергія – захворювання, яке малюк може отримати від матері у спадок. У дуже рідкісних випадках вона розвивається у дитини внутрішньоутробно. Алергени проникають в дитячий організм від матері ще до народження, і на них формується гіперчутливість. Після появи на світ, при першому ж зіткненні з цими речовинами виникає алергічна реакція.

Крім того, через нерозривному зв’язку з матір’ю, хвороба здатна впливати на дитину. Він відчуває будь-які зміни фізичного і морального стану. Тому важливий позитивний настрій, підготовка і надійний захист від ускладнень.

Скоротити ризик до мінімуму.

Майбутній мамі важливо дотримуватися гіпоалергенної дієти. Дотримуватися її рекомендують з семи місяців. Якщо організм чутливий до алергенів, то приступати до неї варто з перших днів. Побудована дієта на виключенні з раціону алергенних продуктів.
Не бажано вживати молоко, яйця, горіхи, мед, морепродукти, ікру, малину, полуницю, шоколад, сир, цитрусові, консервовані продукти, курку, а також деякі соки. Збагатити меню варто яблуками, грушами, картоплею, капустою, огірками, кабачками, нежирною телятиною, індичкою, кашами.

Крім обмежень в їжі слід подбати і про те, щоб домашні вихованці не стали причиною несподіваної алергічної реакції. Навіть якщо майбутня мама дуже любить кішок або собак, з ними на 9 місяців краще розлучитися.

Одним із сильних алергенів може бути сигаретний дим. Тому на час вагітності та годування необхідно виключити куріння. Вологе прибирання і провітрювання повинні увійти в щоденний список справ. Вибивання, просушування подушок і килимів проводитися раз на тиждень. Чим чистіше буде навколо, тим менше ризик появи небажаних симптомів.

Якщо ж період очікування дитини затьмарився алергічною реакцією, то необхідно звернутися до алерголога. При алергії головне виявити, на що виникла реакція і усунути будь зіткнення з цими речовинами. Тільки в цьому випадку загострення спаде.

Що стосується лікарських препаратів, вони усувають симптоми захворювання, але не лікують алергію. Справа в тому, що ці препарати в першому триместрі вагітності строго заборонені. Починаючи з другого триместру, їх можна використовувати тільки в тому випадку, якщо без їх допомоги дійсно ніяк не обійтися. Але слід мати на увазі, що серед антигістамінних препаратів немає жодного медикаменту, який можна було б з упевненістю назвати повністю безпечним.

Головне – розумний підхід, правильне харчування, спосіб життя, і тоді один з важливих періодів у житті жінки пройде безхмарно.