На Житомирщині число постраждалих від переохолодження перевалило за десяток

На Житомирщині майже щодня надходять повідомлення про постраждалих від переохолодження.

Про це Репортеру повідомили в департаменті цивільного захисту населення ОДА та обласному медичному центрі здоров’я та спортивної медицини.

На сьогодні більше десятка людей травмувалися з цієї причини та двоє осіб померли. Тільки 29 січня виявили тіла трьох житомирян з діагнозом загальне переохолодження організму. 52-річна жінка від переохолодження організму померла в кареті швидкої допомоги, а двох чоловіків у стані алкогольного сп’яніння та з обмороженнями різних частин тіла госпіталізовано до центральної міської лікарні. Цього ж дня ще дві жінки та чоловік з переохолодженням були доставлені до травматологічного відділення Овруцької центральної районної лікарні. До лікувального закладу з таким діагнозом потрапив і житель села Корощино Олевського району.

Тому спеціалісти вкотре нагадують, що грітися потрібно не чаркою, а фізичними навантаженнями. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин. На морозі необхідно більше рухатись. Вдягати теплий одяг та мати вільне взуття. А ще: в умовах низьких температур варто скоротити перебування на вулиці, без необхідності не виходити на мороз.

Як тільки з`являться симптоми переохолодження, тобто оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення. Зігрійтеся, посидьте у теплі кілька годин, поїжте. Обов`язково пийте якомога більше рідини, будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболювальні та негайно зверніться до медиків за кваліфікованою допомогою.

І насамкінець: якщо раптом на вашому шляху трапиться людина, що лежить на снігу, не поспішайте відвести погляд, а краще допоможіть, врешті – викличте карету швидкої допомоги.